Kupka chce zachovat slevy na jízdném, záležet ale bude na rozpočtu

Události: Slevy na jízdném (zdroj: ČT24)

Ministerstvo dopravy má hotovou analýzu, která má určit další nastavení slev na jízdném pro studenty a seniory. Potvrdil to šéf resortu Martin Kupka (ODS). Rád by zachoval současnou slevu padesát procent, hlavní ale podle něj bude rozhodnutí vlády.

Zrušení jednotných slev vládě doporučila Národní ekonomická rada. Resort dopravy má hotovou analýzu, závěry ale ministr nekonkretizoval.

„Ukazuje, jak je to i v jiných částech Evropy a přicházíme také s různými variantami. Já jsem nicméně zastáncem toho, abychom po loňské změně měli větší čas na vyhodnocení,“ řekl Kupka.

Podle informací ČT dokument zdůrazňuje, že případnou změnu není možné udělat okamžitě a je nutné nechat dopravcům čas na úpravu systémů. A okamžitá kvůli takzvaným časovým jízdenkám nemá být ani úspora.

Zároveň analýza upozorňuje, že i při zachování současné slevy na ni letos bude potřeba více peněz než loni. A to kvůli zvyšující se ceně jízdenek, ze které se slevy počítají. „Stát bude doplácet více na slevu, ale na druhou stranu v případě inflace máte vyšší inkaso daní,“ podotkl předseda sněmovního podvýboru pro dopravu Ondřej Lochman (STAN).

Zvýhodněné jízdné je podle opozice potřeba

Za loňský rok stát za slevy zaplatil necelých pět miliard a dubnovým snížením slevy ušetřil víc než miliardu a půl. Podle opozice by se ale vláda měla vrátit k původnímu nastavení.

„Bohužel to dopadá na ty nejzranitelnější, což jsou senioři a studenti, jenom proto, že vláda v dané chvíli ušetří – jednu, dvě, tři miliardy,“ míní první místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček.

„Byli bychom rádi, kdyby se slevy pro studenty a seniory zase zvýšily,“ dodal předseda poslanců SPD Radim Fiala.

Ponechání slev na současné úrovni bude podle ministra Kupky záležet zejména na celkových parametrech státního rozpočtu.