Čeští hasiči vyrazili do Turecka, pomůžou s vyhledáváním lidí v sutinách

Češi pomáhají v Turecku (zdroj: ČT24)

Do Turecka, které zasáhlo ničivé zemětřesení, zamířil 68členný tým českých hasičů. Na místo vyrazila skupina příslušníků hasičského sboru Prahy a Moravskoslezského kraje. Pomoc přislíbil i ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Katastrofa v Turecku a Sýrii si podle aktuálních informací vyžádala nejméně 2,3 tisíce mrtvých a tisíce zraněných.

„Máme připravený USAR tým pro zemětřesením zasažené Turecko. Reagujeme tímto na poptávku, kterou jsme ráno obdrželi ze strany Turecka, a ihned jsme začali předpřipravovat celý 68členný tým pro cestu,“ sdělili hasiči. Skupina se skládá z hasičů z Prahy a Moravskoslezského kraje. 

USAR tým se specializuje na vyhledávání a záchranu v sutinách obydlených oblastí. V zahraničí takto Češi pomáhali například v libanonském Bejrútu v roce 2020 po výbuchu v přístavu, který připravil o život dvě stovky lidí a zranil dalších šest tisíc. V českém týmu tehdy byli kromě hasičů i kynologové se psy, statik či lékař.

Obě části USAR týmu odletěly v pondělí v podvečer

Pražský a moravskoslezský tým se na místo dopravují každý po své ose – hasiči z hlavního města vyletěli z letiště Václava Havla, jejich kolegové potom z ostravského letiště Leoše Janáčka. Každá část má s sebou kynology a lékaře pro případ, že se v Turecku rozdělí.

„Jakmile jednotka přistane na letišti, bude velitel kontaktovat zástupce tureckých záchranářů, od kterého získá informace, kde ta jednotka bude nasazena. Počítáme s tím, že budeme maximálně součinní s místními a budeme společně provádět záchranné práce,“ řekl před odletem náměstek generálního ředitele HZS Petr Ošlejšek.

Brífink hasičů před odletem do Turecka (zdroj: ČT24)

Tým je schopen fungovat samostatně 24 hodin denně. „Je složen z několika družstev, která jsou schopna se na místě točit dokola, to znamená, že je k dispozici pořád, samozřejmě s ohledem na bezpečnost,“ říká mluvčí pražských hasičů Martin Kavka. USAR tým může na jednom místě zasahovat deset dní. 

Záchranná práce v troskách je velmi nebezpečná, tým ji proto pravidelně trénuje. Má vyčleněné lidi a technické vybavení, kteří sledují stav budovy, která může být nestabilní. Kdyby se začala hroutit, hasiči to budou okamžitě vědět a prostor opustí.

Čeští hasiči s sebou vzali celkem 26 tun materiálu. Speciální jednotka má zkušenosti například z libanonského Bejrútu po výbuchu ve zdejším přístavu v roce 2020, pomáhala ale třeba taky po zemětřeseních v Nepálu či Pákistánu.

Pomáhají i obyčejní Češi

Pomáhat bude i organizace Člověk v tísni, která na Twitteru vyhlásila SOS sbírku na pomoc lidem postiženým zemětřesením jak v Turecku, tak v severní Sýrii. Číslo sbírkového účtu je 51945194/0300. Člověk v tísni už obdržel přes milion korun, potvrdil vedoucí fundraisingu Tomáš Vyhnálek a dodal, že přes tři miliony korun mají ještě přislíbené.

„Při porovnání neštěstí, jako bylo zemětřesení na Haiti nebo tajfun na Filipínách, je pomoc srovnatelná. Chtěl bych poděkovat za solidaritu, je vidět, že Češi jsou ochotní pomáhat,“ uvedl pro ČT Vyhnálek.

Sbírku pořádá také Charita ČR, tam lidé zatím přispěli zhruba 300 tisíci korunami. „Zdá se, že vlna solidarity je srovnatelná a bude evidentně stoupat s tím, jak se bude vyvíjet pátrání po obětech a odhalovat skutečné škody,“ sdělila Julie Růžičková z oddělení komunikace Charity ČR. 

Jak se cvičí záchranářští psi (zdroj: ČT24)

Záchranná akce je v plném proudu

V Turecku a Sýrii nyní záchranné týmy bojují s deštěm a sněhem při hledání přeživších v troskách. Prioritou je právě vyproštění lidí zasypaných sutinami, v obou zemích jsou poničeny desítky budov.

České úřady teď nedoporučují cestovat do desítky zasažených oblastí, včetně Gaziantepu. V postižených oblastech jsou dvě ženy a dítě z Česka, o kterých ještě v podvečer neměly tuzemské úřady bližší zprávy. Naopak spojit se velvyslanectví podařilo se skupinou v epicentru zemětřesení. Všech šest jejích členů je v pořádku na cestě do Ankary. České oběti ani ranění hlášeni nejsou.

Pomoc z dalších zemí

Pomoc Turecku přislíbily i další země. Poradce amerického prezidenta pro národní bezpečnost Jake Sullivan uvedl, že prezident Joe Biden vládní agentuře pro humanitární pomoc USAID a dalším federálním úřadům nařídil, aby posoudily možnosti pomoci. Tu nabídl i německý kancléř Olaf Scholz.

Rusko oznámilo, že má v pohotovosti sto záchranářů, kteří jsou připraveni vyrazit. Prezident Vladimir Putin už také kondoloval svému tureckému protějšku Recepu Tayyipovi Erdoganovi. Specialisty vyšle do zasažených oblastí i Nizozemsko.