Prezident Zeman jmenoval čtyři nové rektory

Prezident Miloš Zeman ve středu na Pražském hradě jmenoval čtyři rektory vysokých škol. Do roku 2027 povedou Ostravskou univerzitu (OU) Petr Kopecký, Slezskou univerzitu v Opavě (SU) Tomáš Gongol a Univerzitu Jana Evangelisty Purkyně v Ústí nad Labem (UJEP) Jaroslav Koutský. Ve funkci rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze (UMPRUM) bude pokračovat Jindřich Vybíral.

Gongol, Koutský a Kopecký v čele škol nahradí nynější rektory, kteří univerzity vedli dvě po sobě jdoucí čtyřletá období, a znovu proto na post kandidovat nemohli. Kandidáty v závěru loňského roku zvolily akademické senáty jednotlivých vysokých škol.  

Nový rektor ostravské univerzity, anglista a amerikanista Kopecký, dříve uvedl, že za prioritu považuje dokončení nových univerzitních budov v centru Ostravy. Zároveň plánuje zavést inovace ve výuce. Klást by se podle něj měl větší důraz na dovednosti, což souvisí s profesním uplatněním studentů a s jejich uplatnitelností na trhu práce. 

Prezident Miloš Zeman jmenuje rektora Ostravské univerzity Petra Kopeckého
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Kopecký povede vysokou školu ve třetím největším českém městě od 1. března. V nejvyšší funkci na univerzitě vystřídá Jana Latu. Ekonomu Gongolovi, který na postu rektora univerzity s asi šesti tisíci studenty nahradí Pavla Tuleju, začne funkční období rovněž začátkem března.

Dosavadní prorektor pro strategii a komunikaci by se chtěl jakožto rektor soustředit mimo jiné na podporu dalšího vzdělávání a využití projektových příležitostí k rozvoji univerzity. Funkční období mu stejně jako Kopeckému skončí na konci února roku 2027.

Prezident Miloš Zeman jmenuje rektora Slezské univerzity v Opavě Tomáše Gongola
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Jednačtyřicetiletý Koutský v čele univerzity v Ústí nad Labem stane 18. března a nahradí Martina Baleje.

Ekonomovi a geografovi Koutskému, který mezi lety 2013 a 2021 působil jako děkan Fakulty sociálně ekonomické UJEP, a stal se tak nejmladším děkanem v historii školy, skončí funkční období 17. března 2027. Podle Koutského je cílem, aby ústecká univerzita sehrávala excelentní roli v regionu a zastávala důstojnou pozici v republice.

Prezident Miloš Zeman jmenuje rektora Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze Jindřicha Vybírala
Zdroj: ČTK/Roman Vondrouš

Do čela UMPRUM podruhé nastoupí dvaašedesátiletý historik umění Vybíral, který ve škole od roku 1996 přednáší dějiny architektury a designu. Dříve Vybíral působil mimo jiné jako prorektor školy a předseda akademického senátu.

Rektorem je od roku 2018 a předloni UMPRUM za jeho působení otevřela po téměř deseti letech příprav svou novou budovu. V Mikulandské ulici vzniklo Technologické centrum, které nabízí studentům zejména dílenské zázemí. Za Vybíralova předchůdce Jindřicha Smetany škola místo své zkratky VŠUP začala používat termín UMPRUM, který více odkazuje k historii školy.