Na ambasádách se do seznamu pro prezidentské volby zapsalo přes čtrnáct tisíc Čechů

Na českých zastupitelských úřadech v zahraničí se do seznamu voličů pro lednové prezidentské volby zapsalo 14 370 Čechů. Informovalo o tom na webu ministerstvo zahraničí. Další lidé v zahraničí mohou přijít volit s voličským průkazem, podle úřadu jich budou řádově tisíce.

Nejvíce zapsaných voličů je podle ministerstva v Londýně, a to 1325 občanů, dále v Bruselu (1028 lidí), Bratislavě (619) a v Bernu (šest set občanů). Následují Sydney, Paříž či New York.

Občané dlouhodobě žijící v zahraničí, nebo ti, kteří budou v zahraničí volit jednorázově, se mohli do zvláštního seznamu voličů vedeného velvyslanectvím či generálním konzulátem nechat zapsat do 4. prosince.

V roce 2018 odevzdalo v cizině v prvním kole prezidentské volby platný volební lístek 12 463 Čechů. Nejvíce hlasů obdržel bývalý předseda Akademie věd a nynější senátor Jiří Drahoš, přes pětačtyřicet procent. V druhém kole volilo 17 507 českých občanů, přes devadesát procent jejich hlasů získal Drahoš v souboji s celkově vítězným Milošem Zemanem.

Ve sněmovních volbách v roce 2017 volilo v cizině zhruba 10 500 českých občanů, v loňských hlasovalo na ambasádách 13 236 lidí.