K návrhu na zvýšení rodičovské se poslanci mimořádně sejdou v polovině prosince

Předsedkyně sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) svolala z podnětu poslanců mimořádnou schůzi. Dolní komora na ní projedná návrh ANO na zvýšení rodičovského příspěvku. Návrh programu zahrnuje také diskusi o situaci na úřadech práce a o uvažovaném zvýšení horní hranice cen, které si mohou poskytovatelé účtovat za sociální služby.

Podnět ke svolání mimořádné schůze sněmovny k sociálním záležitostem ohlásilo hnutí ANO v pátek potom, co dolní komora odmítla debatu o zvýšení rodičovské a příspěvků na péči, které dostávají zdravotně postižení lidé. Opozice se neúspěšně snažila změnit program pátečního jednacího dne v souvislosti s tím, že sněmovna ve čtvrtek v podvečer nedokončila úvodní kolo projednávání dvojice sociálních předloh hnutí SPD.

Dolní komora tehdy nemohla hlasovat kvůli nízkému počtu poslanců přihlášených k hlasovacímu systému. Opoziční zástupci pak vinili koaliční zákonodárce z toho, že tak postupovali záměrně.

Předloha ANO předpokládá zvýšení celkové částky rodičovského příspěvku o třetinu na 400 tisíc korun. Zavedla by také jeho valorizaci o inflaci vždy v lednu, případně v jiném termínu, pokud by míra růstu cen přesáhla pět procent. Koaliční vláda Petra Fialy (ODS) návrh už dříve odmítla kvůli zásadním rozpočtovým dopadům.

Poslanci ANO a SPD neprosadili své návrhy

Poslanci ANO a také SPD neprosadili v minulých měsících ve sněmovně své představy o růstu rodičovské prostřednictvím pozměňovacích návrhů k jiným předlohám. Hnutí SPD původně chtělo růst příspěvku na 360 tisíc korun. Naposledy neuspělo minulý týden s návrhem na jeho zvýšení na 380 tisíc korun vládní novelou, kterou stoupnou od ledna přídavky na děti. Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) následně předeslal, že chce jednat o zvýšení rodičovské ve vládní koalici příští rok. Navrhl by je podle vývoje rozpočtu.

Rodičovský příspěvek činí nyní 300 tisíc korun a je možné ho vybrat do potomkových čtyř let. Loni stát rodičům malých dětí vyplatil přes 35,4 miliardy korun. Národní rozpočtová rada vlády doporučuje kvůli zvládnutí vysokých schodků rozpočtu a zadlužení rodičovskou zkrátit a příspěvek snížit.

Mimořádná schůze se nakonec nemusí uskutečnit, když sněmovna neschválí návrh jejího programu. Navzdory tomu se ale otevře prostor pro diskusi, byť omezenou. Vládní většina v dolní komoře dosud opozici konání žádné schůze svolané z jejího podnětu neumožnila.