Policie varuje před kyberútoky. Podvodníci se vydávají za pracovníky banky nebo ministerstva

Události: Podle policie přibylo kyberútoků (zdroj: ČT24)

Podle policie prudce přibylo kyberútoků. Jen letos jich už prověřila víc než patnáct tisíc, o polovinu víc než za celý loňský rok, a varuje, že zvláště teď před Vánocemi je riziko ještě větší. Škody se už nyní pohybují v řádu stovek milionů korun.

Někdy to začíná cinknutím smsky, na první pohled třeba od banky, policie nebo ministerstva. Zprává tvrdí, že když příjemce rozklikne odkaz ve zprávě a zadá osobní údaje, dostane příspěvek nebo ochrání svůj účet. Místo toho ale o peníze přijde. Policisté proto radí, aby lidé k takovým výzvám přistupovali stejně, jako kdyby je s nimi někdo oslovil u nich doma.

Útočníci umí napodobit třeba i telefonní číslo banky. Pachatelé lidem tvrdí, že byl jejich účet napaden, a proto je potřeba vybrat všechny peníze a vložit je na nový účet.

„Budeme zřizovat pětifázově zabezpečený účet. To se provádí skrze vkladomat našeho partnera, jelikož na pobočce nedisponujeme kasami,“ říká podvodník na nahrávce jednoho takového telefoního hovoru. „Před výběrem samozřejmě možné převést spořící účet na běžný a navýšit limity,“ dodává útočník.

Trestné činy v kyberprostoru
Zdroj: ČT24

Za posledních dvanáct let vzrostl počet takových trestných činů víc než desetkrát, nejvýrazněji letos. Průměrná škoda úspěšného útoku přesahuje 160 tisíc korun.

Důležité je co nejdřív kontaktovat banku a policii. „Banka ve chvíli, kdy peníze ještě nestihnout odejít, je schopna transakce zablokovat. Ale musím říct, že jde o minuty,“ vysvětluje mluvčí České bankovní asociace Radek Šalša.

Počet útoků by se podle policistů mohl ještě zvýšit před Vánoci. Útočníci využívají toho, že si lidé často nepamatují, za jaký dárek koupený přes internet už zaplatili.