Soud zahájil nové řízení o omezení svéprávnosti Redla z kauzy Dozimetr

Omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla bude znovu řešit plzeňský okresní soud. Nový návrh na zahájení řízení podal člen jeho rodiny. České televizi informaci sdělil místopředseda soudu Jan Špalek. O Redlově nesvéprávnosti rozhoduje soud už od roku 2008. Naposledy mu ji prodloužil letos v květnu. Odvolací krajský soud omezení svéprávnosti ale zrušil v polovině září.

Jak vyplývá z justiční databáze, Okresní soud Plzeň-město zahájil řízení v pondělí. „V dané věci byl podán návrh na omezení svéprávnosti ze strany rodinného příslušníka,“ uvedl místopředseda soudu Špalek.

O omezení svéprávnosti rozhodoval opakovaně Okresní soud Plzeň-město od roku 2008. Naposledy letos v květnu, kdy mu omezil svéprávnost na dalších pět let.

Krajský soud v Plzni ale celé řízení zastavil 14. září a omezení svéprávnosti zrušil. Rozhodl tak proto, že podle něj prvoinstanční soud překročil lhůtu, kterou na rozhodování měl. Jak již dříve uvedla Česká televize, Redl se tak svéprávným stal necelé dva měsíce před tím, než ho policie obvinila v kauze Dozimetr, tedy na konci dubna letošního roku.

Michal Redl je spolu s dalšími jedenácti lidmi obviněn v kauze Dozimetr. Policie mimo něj stíhá například bývalého náměstka pražského primátora Petra Hlubučka (dříve STAN), bývalého člena představenstva pražského dopravního podniku Mateje Augustína nebo podnikatele Zakaríu Nemraha. Podle vyšetřovatelů se měli dopouštět ovlivňování veřejných zakázek v Dopravním podniku hlavního města Prahy.

Už dříve se vyhnul trestnímu stíhání

Poprvé soud omezil svéprávnost Michala Redla v roce 2008, a to kvůli vážné duševní nemoci. Díky tomu se podnikatel vyhnul stíhání v případu úvěru firmy Technology Leasing. Podle policie měl v roce 2002 tunelovat Českou spořitelnu spolu s podnikatelem Radovanem Krejčířem. Podílet se měl i na půlmiliardovém daňovém úniku firmy M5.

Státní zastupitelství ale tehdy stíhání Redla zastavilo, protože podle lékařů nebyl schopen vnímat trestní řízení. Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) podle serveru Seznam Zprávy zaslal Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze podnět, aby v přerušeném stíhání Redla pokračovalo.