TOP 09 nepodpoří na funkci místopředsedy sněmovny Dostálovou ani nikoho jiného z ANO, řekl Jakob

UK: TOP 09 nepodpoří žádného kandidáta ANO (zdroj: ČT24)

TOP 09 nepodpoří kandidaturu bývalé ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové (za ANO) na funkci místopředsedkyně Poslanecké sněmovny. Podporu od TOP 09 nyní ale nedostane ani nikdo další z hnutí ANO. V pořadu Události, komentáře to řekl místopředseda TOP 09 a předseda poslaneckého klubu Jan Jakob.

U Dostálové zdůvodnil odmítavý postoj „stínem“ kauzy, kdy podle něj Dostálová využívala poslanecké náhrady na zaplacení „nějaké dodávky“. U celého hnutí ANO pak tím, že častými obstrukcemi destruuje jednání sněmovny. 

Dokud tak hnutí bude činit, je TOP 09 podle Jakoba připravena být proti obsazení volného místa místopředsedy sněmovny, na které má podle dřívějších politických dohod právě hnutí ANO nárok.

Jakob neřekl, jak dlouho může jeho strana odmítat reprezentanty ANO. „Pokud se hnutí ANO začne chovat zodpovědně a nebude zneužívat obstrukcí skoro už při každém druhém bodu, tak se o tom můžeme bavit.“

Piráti pak mají k Dostálové výhrady kvůli tomu, že se podle nich podílela na obstrukcích jednání Sněmovny. „Pokud se bude takto chovat, nemyslím si, že by měla řídit jednání sněmovny,“ uvedl pro agenturu ČTK šéf poslaneckého klubu Pirátů Jakub Michálek.

Policie vše řádně odložila, uvedla Dostálová

Dostálová v pořadu popřela, že by v jejím případě existoval nějaký „stín“. Zmínila, že jak u poslaneckých náhrad, tak u vyšetřování, které se týkalo CzechTourismu, „policie všechno řádně prošetřila a všechno řádně odložila“. Ve vysílání pak přímo citovala ze závěru policejního vyšetřování. 

Poukázala na to, že ANO obstruuje u zákonů, které považuje za klíčové. Domnívá se, že v době krize by měla koalice s opozicí hodně spolupracovat, ale koalice předkládá sněmovně zákony, které neodpovídají krizové době, nebo nejsou kvalitní. „Když chceme něco ohledně zdravotnictví či energetiky, tak nejsme nikdy vyslyšeni,“ dodala. Upozornila, že koalice má 27 přednostních práv, zatímco opozice jen osm. 

Jakob trval v diskusi obou poslanců na tom, že vedení sněmovny reprezentuje komoru navenek a pak je špatné, pokud jsou tam „stíny“. Důležité podle něj je, jak se lidé chovají navenek i ve sněmovně. „Jsme připraveni na konstruktivní debatu, pokud bude konstruktivní jednání ve sněmovně.“ 

Koho už koalice zamítla

Volné místo ve vedení sněmovny je od té doby, co Jana Mračková Vildumetzová (ANO) v září skončila ve funkci v souvislosti s pražskou kauzou Dozimetr. Čelila kritice kvůli tomu, že jeden ze stíhaných v tomto případu, podnikatel Zakaría Nemrah, byl svědkem na její svatbě a je také kmotrem jejího dítěte.

Už v minulosti pak koalice zamítla návrhy, aby se místopředsedou sněmovny stal bývalý předseda dolní komory Radek Vondráček (ANO) či předseda hnutí SPD Tomio Okamura. Na první pokus neprošel ani místopředseda hnutí ANO Karel Havlíček. Později, když přestal být členem vlády, zvolen byl. 

Po odchodu Mračkové Vildumetzové má sněmovna aktuálně pět místopředsedů. Jsou jimi Věra Kovářová (STAN), Olga Richterová (Piráti), Jan Skopeček (ODS), Jan Bartošek (KDU-ČSL) a Karel Havlíček (ANO).