Babišova manželka podle svědků vybírala nábytek pro Čapí hnízdo. Jeho akcie přitom už neměla

Manželka bývalého premiéra Monika Babišová se podle několika svědků podílela na výběru nábytku a dekorací v areálu Čapí hnízdo, přestože k němu už v té době nevlastnila akcie. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou má Česká televize k dispozici. Akcie firmy přitom Babišová prodala ještě před podáním žádosti o dotaci, kvůli které čelí obžalobě její manžel Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (oba ANO). Babišová byla původně v kauze také obviněná, její stíhání ale státní zástupce zastavil.

Celkem 47 dnů byla Monika Babišová jednou z akcionářek společnosti Farma Čapí hnízdo. Podle obžaloby se jí stala na silvestra roku 2007, kdy spolu s dvěma dětmi Andreje Babiše koupila akcie ve firmě, tehdy fungující pod jiným názvem. Deset akcií pořídila Babišová za téměř 1,2 milionu korun, které předchozímu vlastníkovi přišly z účtu jejího manžela.

Akcie prodala Babišová v polovině února 2008, a to svému bratrovi Martinu Herodesovi, který ve stejný den koupil i dvě akcie od Babišových dětí – Andreje Babiše mladšího a Adriany Bobekové. Dokazovat to mají smlouvy o převodu. Podle státního zástupce Jaroslava Šarocha však není jisté, kdo akcie opravdu držel. Důvodem jsou nejasnosti ohledně podpisu Babiše mladšího či průběhu valných hromad firmy, které ale policisté nakonec nerozporovali.

Akcionářkou firmy tak Monika Babišová nebyla od poloviny února 2008, tedy asi dva týdny před tím, než hlavní obžalovaná Jana Nagyová podala žádost o padesátimilionovou dotaci, a více než půl roku před zahájením výstavby.

Babišová zasedala jen v představenstvu společnosti Imoba, která pozemky v areálu vlastnila, ve vedení Farmy Čapí hnízdo ale nebyla. I přesto se podle několika svědků, které cituje text obžaloby, podílela na výběru nábytku a dekorací v areálu.

Babišová pomáhala s vybíráním obkladů i dlažby, tvrdí svědek

Jako první to v obžalobě, kterou má ČT k dispozici, zmiňuje Andrej Babiš mladší. „Některé vnitřní prostory (…) zařizovala Monika Babišová, resp. dávala pokyny k tomu, jakým nábytkem mají být tyto prostory zařízeny a jaká má být jejich dekorace, a tuto činnost organizovala,“ parafrázuje jeho výpověď na policii státní zástupce Šaroch. Podle Babiše mladšího navíc Monika a Andrej Babišovi rozhodovali o tom, zda se objekt otevře pro veřejnost, nebo zůstane zavřený pro soukromé akce.

Podle Jaroslava Mikyny, který na stavbě vykonával technický dozor, Babišová občas chodila na jednání se subdodavateli. „V závěru stavby pomáhala s vybíráním obkladů, dlažeb, dveří, kování, barev apod., na těch dokončovacích pracích,“ vypověděl dále na policii s tím, že Babišová se podílela i na vybavování jednoho hotelového patra, které měl od farmy pronajaté Agrofert a které podle Mikyny sloužilo Babišovi.

O aktivitách expremiérovy manželky se kriminalistům zmínil i bývalý manažer Farmy Čapí hnízdo Tomáš Rak, který v pátek odmítl u soudu vypovídat kvůli takzvané reklamní větvi kauzy.

Na policii, kde vypovídal dvakrát, však řekl, že Babišová se mimo jiné účastnila i kontrol při výstavbě areálu. „V etapě vybavování interiérů a dokončování areálu (…) se podílela na spolurozhodování ve věci vybavení interiéru a nákupu zařízení,“ parafrázuje žalobce jeho slova.

Státní zástupce stíhání Babišové zastavil

Marketingová specialistka Tereza Svěráková, kterou Babiš oslovil s poptávkou mediální kampaně, se ve čtvrtek k soudu nedostavila, Deníku N následně řekla, že je pracovně v Londýně. Policistům při výpovědi nicméně řekla, že schvalování prací bylo zdlouhavé, protože vše musel odsouhlasit Babiš. „S fotkami se musela seznamovat také Monika Babišová. Viděla veškeré výstupy a byla i u focení exteriérů i interiérů,“ cituje ji obžaloba.

To, že Monika Babišová se podílela na vybavování hotelu a restaurace, uvedla při výpovědi i svědkyně L. N., která na farmě pracovala v letech 2010 až 2011 jako asistentka nebo sekretářka ředitele farmy Raka. O roli Babišovy partnerky mluvil krátce taky podnikatel Jan Bareš, který na projektu působil jako technický zástupce investora. „Monika Babišová to tam řídila a společně s Martinem Herodesem rozhodovali o různých věcech,“ uvedl.

Monika Babišová byla dříve v případu také obviněná, státní zástupce Jaroslav Šaroch ale její stíhání v září 2019 zastavil. O tři měsíce později to potvrdil i nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman. Ještě v pozici obviněné vinu popřela, jako svědkyně pak odmítla vypovídat na policii i u soudu.

Andrej Babiš podle obžaloby zajistil na přelomu let 2007 a 2008 vyvedení společnosti Farma Čapí hnízdo ze svého holdingu Agrofert a prodej akcií svým dětem a partnerce. Státní zástupce tvrdí, že to udělal proto, aby farma zdánlivě splňovala podmínky pro získání padesátimilionové dotace pro malé a střední podniky. Nagyová podle obžaloby úspěšnou žádost o dotaci podala.

Podle trestního zákoníku hrozí oběma obžalovaným pět až deset let vězení. Státní zástupce pro ně ale navrhuje podmínky a peněžité tresty. Babiš i Nagyová provinění odmítají.