TÉMA

Martin Herodes

Babišova manželka podle svědků vybírala nábytek pro Čapí hnízdo. Jeho akcie přitom už neměla

Manželka bývalého premiéra Monika Babišová se podle několika svědků podílela na výběru nábytku a dekorací v areálu Čapí hnízdo, přestože k němu už v té době nevlastnila akcie. Vyplývá to z textu obžaloby, kterou má Česká televize k dispozici. Akcie firmy přitom Babišová prodala ještě před podáním žádosti o dotaci, kvůli které čelí obžalobě její manžel Andrej Babiš a jeho bývalá poradkyně Jana Nagyová (oba ANO). Babišová byla původně v kauze také obviněná, její stíhání ale státní zástupce zastavil.
3. 10. 2022|

Mohl Babiš mladší podepsat převod akcií k Čapímu hnízdu? V té době byl v USA, píše se v obžalobě

Andrej Babiš mladší nemohl podepsat listinu o převodu akcií Farmy Čapí hnízdo, protože byl v té době ve Spojených státech amerických. V obžalobě, kterou Česká televize získala, to uvádí státní zástupce Jaroslav Šaroch. Svoje tvrzení v textu opírá i o výpisy z bankovního účtu, ze kterého měl Babiš mladší platit v USA. To, že na konci roku 2007 nebyl v Česku, tvrdí i syn bývalého premiéra. Text obžaloby poukazuje i na to, že v případu jsou i další nejasnosti ohledně akcií nebo valných hromad firmy.
29. 9. 2022|

Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti jsem nikdy neměl v ruce, řekl u soudu Babiš mladší

V kauze Čapí hnízdo přišel v pátek k soudu svědčit Andrej Babiš mladší. Řekl, že v sídle Agrofertu podepsal dokument o dvaceti stranách, s nímž se plně neseznámil. Akcie Čapího hnízda ani jiné společnosti v ruce nikdy neměl, odpověděl na dotaz soudce. Syn obžalovaného předsedy ANO Andreje Babiše tvrdí, že otec na něj převedl akcie Čapího hnízda bez jeho vědomí a udělal si z něj bílého koně. Sdělil také, že jeho otec z něj udělal blázna a popřel, že má psychické problémy.
16. 9. 2022Aktualizováno16. 9. 2022, 23:30|

Babišova dcera, žena i její bratr odmítli vypovídat. Expremiérův syn naopak promluvit chce

Manželka expremiéra Andreje Babiše (ANO) Monika využila svého práva nevypovídat. Svědčit měla ve středu u pražského městského soudu v kauze kolem dotace na stavbu areálu Čapí hnízdo, ve které je stíhán její muž a jeho někdejší poradkyně Jana Nagyová (dříve Mayerová). Vypovídat odmítli i další předvolaní svědci – bratr Babišové Martin Herodes, expremiérova dcera z prvního manželství Adriana Bobeková a Luděk Kalivoda, jenž patřil do tehdejšího představenstva Farmy Čapí hnízdo. V pátek chce naopak přijet o případu hovořit syn bývalého předsedy vlády Andrej Babiš mladší.
14. 9. 2022Aktualizováno14. 9. 2022, 15:22|

Podpis Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Čapího hnízda zřejmě není pravý, řekl u soudu znalec

U pražského městského soudu v úterý pokračovalo hlavní líčení v kauze Čapí hnízdo, ve které je obžalován bývalý premiér a šéf ANO Andrej Babiš a také bývalá manažerka farmy Jana Nagyová. Soudní znalec Aleš Čulík u soudu uvedl, že podpis Andreje Babiše mladšího na listině k nabytí akcií Farmy Čapí hnízdo asi není pravý. Údajně našel podobnosti s písmem bývalého premiéra. Podle experta ale nelze učinit kategorické závěry, a to i kvůli nedostatku srovnávacího materiálu. Babiš starší odmítl, že by podpis zfalšoval. Syn podle něj není zdravotně způsobilý vypovídat u soudu a novináři ho zneužili.
13. 9. 2022Aktualizováno13. 9. 2022, 15:29|