V Praze 10 bude senátorské křeslo obhajovat Chmelová, vyzve ji Pirk

Senátní duel: obvod č. 22 - Praha 10 (zdroj: ČT24)

Do druhého kola senátních voleb v obvodu Praha 10 postoupují kardiochirurg Jan Pirk (TOP 09) a dosavadní senátorka Renata Chmelová (STAN). Pirk získal 44,77 procenta hlasů, druhá Chmelová 24,35 procenta. Voleb se zúčastnilo přibližně 42 procent voličů, o hlasy usilovalo šest kandidátů. Druhé kolo se uskuteční v pátek 30. září a v sobotu 1. října.

„V první řadě chci poděkovat za hlasy a za důvěru, kterou dlouhodobě na Praze 10 dostávám,“ okomentovala výsledky obhajující Chmelová. Dodala, že v Senátu by se v případě úspěchu ve druhém kole voleb chtěla nadále věnovat dostupnému bydlení, ochraně životního prostředí nebo transparentnosti.

I když Pirk dostal v prvním kole výrazně více hlasů, Chmelová i tak považuje svůj výsledek za úspěch. „Co do počtu voličů mám obdobně hlasů, jako jsem měla před šesti lety,“ připomněla.

Pirk si dle svých slov váží podpory voličů napříč všemi politickými stranami. „V Senátu chci bojovat za zdraví nás všech, proto věřím, že se ve druhém kole senátních voleb najde dost voličů v Praze 10, Dubči a Štěrboholech, kteří přijdou v pátek a v sobotu znovu. A to přestože si lístky budou muset vyzvednout až ve volební místnosti. S podporou vás a vašich blízkých boj za zdraví nás všech nikdy nevzdám,“ prohlásil kandidát.

Chmelová byla donedávna také starostkou Prahy 10, letos v červnu ji však zastupitelé městské část odvolali s odůvodněním, že dostatečně nevysvětlila svoje napojení na bývalého primátorova náměstka Petra Hlubučka (dříve STAN), který čelí obvinění v kauze Dozimetr. Chmelová to odmítla jako zástupný důvod, v komunálních volbách nicméně již na starostku nekandidovala a na kandidátce uskupení Vlasta a STAN s podporou KDU-ČSL byla na druhém místě. Kandidátka získala asi 18,6 procenta hlasů.

Dalšími kandidáty do Senátu v obvodu Prahy 10, kteří do druhého kola nepostoupili, byli Helena Leisztner (ANO), Jiří Kobza (SPD), Bohumil Zoufalík (NPP10-HPLD) a Štěpán Kavur (ČSSD).

V roce 2016 Chmelová, která tehdy kandidovala za KDU-ČSL, získala ve 2. kole 57,45 procenta hlasů. Druhý skončil Jiří Holubář (za TOP 09).