Pražský exnáměstek Hlubuček opustil vazební věznici. Na svobodě je i Augustín z DPP

Bývalý náměstek pražského primátora a někdejší místopředseda STAN Petr Hlubuček opustil vazební věznici. Upozornily na to weby Novinky.cz a TN.cz. Z vazby byl propuštěn také bývalý člen představenstva pražského dopravního podniku (DPP) Matej Augustín, informoval server Seznam Zprávy. Oba jsou obviněni v rozsáhlé kauze údajné korupce v DPP, policie je ale bude dál stíhat na svobodě. Ve vazbě naopak zůstávají podnikatelé Michal Redl, Pavel Kos a Zakaria Nemrah.

V případu je obviněno více než deset lidí. Policisté tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v pražském dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky.

Obvodní soud pro Prahu 9 v červnu poslal do vazby pět z obviněných: Hlubučka, Redla, Augustina, Kosa a Nemraha. Všichni podali proti rozhodnutí stížnost, Nemrah ji ale později vzal zpět. Pražský městský soud stížnosti zamítl.

Podle serveru Seznam Zprávy nyní pominul důvod, proč byl Augustín kvůli vyšetřování ve vazební věznici. Tedy, že by mohl ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky. Jeho propuštění potvrdil serveru Augustínův advokát Tomáš Gřivna.

Za Petra Hlubučka podle TN.cz složil někdo kauci. Jeho advokát Lukáš Trojan však nebyl sdílný. „Nejsem klientem zproštěn zákonné povinnosti mlčenlivosti. Nemohu tedy komentovat žádné informace ani spekulace, které se aktuálně vyskytují ve veřejném prostoru,“ uvedl. Více nechtěl propuštění svého klienta z vazby komentovat.

Kvůli případu odstoupil ministr školství a jeden ze zakladatelů STAN Petr Gazdík, europoslanec Stanislav Polčák kvůli známosti s Redlem v hnutí pozastavil členství. S Redlem se scházel i ředitel Úřadu pro zahraniční styky a informace (ÚZSI) Petr Mlejnek. Před bezpečnostním výborem nicméně uvedl, že se setkávali pracovně. Bylo to v době, kdy působil v obchodní společnosti a vyhledával pro ni nové příležitosti.