Novým náměstkem na Vrchním státním zastupitelství v Olomouci bude Radek Bartoš

Náměstkem Vrchního státního zastupitelství (VSZ) v Olomouci se stane Radek Bartoš, kterého na funkci nominoval nový šéf instituce Radim Daňhel. Funkce se ujme od 1. září. Oznámil to ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS).

Nový náměstek Radek Bartoš nahradí Pavla Komára, který na vlastní žádost končí po výměně vrchního státního zástupce. Na VSZ v Olomouci Komár zůstává, od září bude zařazen jako řadový státní zástupce na odboru trestního řízení.

„Přeji mu mnoho zdaru a pevné nervy,“ vzkázal Blažek Bartošovi, jenž v instituci působí od roku 2011. Bartoš na zastupitelství začal v odboru trestního řízení, který od roku 2019 vedl. V mezičase pracoval v odboru závažné hospodářské a finanční kriminality.

Nástup nového náměstka završí personální změny ve sboru olomouckých žalobců, jež začaly v únoru rezignací bývalého vrchního žalobce Ivo Ištvana. Dosavadní náměstek Komár oznámil svůj odchod z funkce před příchodem Ištvanova nástupce Daňhela, bývalého okresního státního zástupce v Kroměříži. V čele VSZ stojí Daňhel od poloviny července. Blažkovi ho navrhl nejvyšší státní zástupce Igor Stříž.

Předchozího šéfa zastupitelství Ištvana ministr Blažek dlouhodobě kritizoval. V červenci zveřejnil výsledky analýzy, která podle ministerstva odhalila zásadní nedostatky jak v hospodaření, tak i v efektivitě olomouckého úřadu. Ištvan od dubna přešel jako státní zástupce na Nejvyšší státní zastupitelství. Ministerskou analýzu zpochybnil.

Podle olomouckého vrchního žalobce Radima Daňhela byla volba jeho zástupce poměrně rychlá. „Měl jsem jednak možnost se seznámit s kolegou Bartošem osobně, s jeho výstupy, s tím, jak reaguje, jak je pečlivý, rychlý a jak má mimořádně dobrou pověst u všech svých kolegů,“ uvedl. Ocenil také, že se jeho náměstkem stal někdo přímo z úřadu.