Hasiči se v Českém Švýcarsku pustili do „mravenčí práce“, likvidují zbylá ohniska

Události: Hasiči by měli ukončit hasební práce v Českém Švýcarsku do konce týdne (zdroj: ČT24)

Hasiči v Českém Švýcarsku prochází sektory, které po uhašení požáru čekají na předání správě národního parku. V pondělí ráno správa převzala oblast u obce Janov. S hašením pomáhala tři letadla Antonov a vrtulníky. Ohniska, která hasiči vyhledávají v terénu nebo pomocí dronů, jsou většinou malá a dál se již nešíří. Novináře o tom informovala mluvčí hasičů Martina Götzová.

„Čištění sektorů je mravenčí práce. Zahrnuje procházení požářiště, obkopávání, prolévání vodou,“ uvedla mluvčí. Zbývající sektory by měly být předány do pátku.

Odpoledne se do hašení zapojila slovenská helikoptéra Mi-171, která se vrátila z plánovaného servisu. Slovenský vrtulník Black Hawk naopak na servisní prohlídku odletěl. Další vrtulník do zásahu zapojila česká armáda. S hašením kolem hranice pomáhá i letecká technika z Německa. Italské speciální letouny Canadair ráno po třech dnech odletěly domů.

„Ze vzduchu a pomocí dronů nalézáme další ohniska, často už na požářišti, na spálené půdě, kde nehrozí jejich šíření,“ podotkla mluvčí. Jde podle ní o plochy o centimetrech až metrech čtverečních. Vyskytují se nad Hřenskem, na severu u Pravčické brány, v lokalitě Bouřňák, Větrovec a u Křídelní stěny. Soutěsky jsou z větší části bez ohnisek. Plocha zásahu činí 154 hektarů. Zásah pokračuje také vytvářením obranné linie. V noci budou hasiči oblast požáru hlídat, po rozednění vzlétnou drony s termokamerami. 

Hasiči budou postupně odjíždět

Požár vypukl 24. července a zasáhl plochu o velikosti 1060 hektarů. Počet hasičů, zejména dobrovolníků, se nyní v důsledku předání jednoho sektoru snížil. V sobotu bylo podle generálního ředitele hasičů Vladimíra Vlčka na místě 46 jednotek dobrovolných hasičů, v pondělí jich se zásahem pomáhá o třicet méně. Hasiči budou odjíždět postupně tak, jak budou jednotlivé uhašené oblasti předávat správě. Po předání sektoru, který zahrnuje i Hřensko a jeho části Mezná a Mezní Louka, se domů vrátí evakuovaní obyvatelé.

Hasiči chtějí požár kompletně zlikvidovat do konce týdne. Některé sektory na jihu od řeky Kamenice, případně i soutěsky by mohli správě národního parku předat dříve.