Obrana chce urychlit nákup bojových vozidel. I kvůli posílení východní hranice NATO

České ministerstvo obrany usiluje o nákup bojových vozidel. Jedním z důvodů je rozhodnutí o masivním posílení východního křídla NATO. Španělsko, kde právě skončil přelomový summit Aliance, je jednou ze zemí, jejíž průmysl by chtěl české armádě pásová bojová vozidla pěchoty dodat. Aby se obchod za více než padesát miliard korun opět rozběhl, oslovila nyní Praha tři firmy.

Na základně El Goloso na okraji Madridu sídlí jeden z těžkých pluků španělské armády. Vybavený je čtyřiačtyřiceti tanky Leopardo 2E a padesátkou pásových bojových vozidel pěchoty Pizarro I. Právě na základě tohoto obrněnce z devadesátých let vyvinulo španělsko-rakouské konsorcium GDELS (General Dynamics European Land System) vozidlo Ascod, které nyní nabízí i české armádě.

Jak novinářům popisuje jeden z vojáků, španělská armáda si v zahraničním nasazení vyzkoušela vozidla Pizzaro poměrně nedávno. To když s nimi vyrazila na půlroku do Pobaltí, kde tvořila součást obranných jednotek NATO.

I když se do obrněnce může vejít až deset lidí (tříčlenná posádka a sedmičlenný výsadek), Pizarro I v pluku jezdí v konfiguraci pro šestičlenný výsadek. Celkově je tedy ve vozidle devět lidí.

Bojové vozidlo Pizarro I španělské armády
Zdroj: ČT24/Ondřej Stratilík

Ministerstvo oslovilo tři společnosti

Společnost GDELS patří – společně se švédskou BAE Systems Hägglunds a německou Rheinmetall – k těm, které by české armádě chtěly dodat 210 bojových vozidel za více než padesát miliard korun. Obchod sice ještě minulé vedení ministerstva obrany zmrazilo, nicméně teď opět ožívá. Resort rozeslal všem třem firmám dopis, v němž zjišťuje, za jakých podmínek jsou ochotny ve výběrovém řízení pokračovat. Podle informací ČT už do firem dorazil. Teď dopis překládají, je totiž psaný v češtině.

Až firmy v následujících týdnech odešlou své odpovědi do Prahy, ministerstvo chce rozhodnout, jak v kontraktu pokračovat. Řešením je i ukončení současného procesu a nakoupení vozidel v režimu mezivládní dohody. Tak ostatně postupuje i Bratislava, která už oznámila, že si pořídí 152 obrněnců CV90 od BAE Systems Hägglunds.

Jak ještě během summitu řekla České televizi ministryně obrany Jany Černochová (ODS), že kvůli masivnímu posílení východního křídla NATO chce i ona brzo o nákupu rozhodnout. Čeká se totiž, že pro obranu členských zemí by měla česká armáda vyčlenit až 4500 vojáků na bázi těžké brigády. „Ano, i to je důvodem k urychlení akvizic vedoucích k bojeschopnosti těžké brigády včetně pořízení pásových bojových vozidel pěchoty,“ potvrzuje Černochová.