TÉMA

Pěchota

Prolomení fronty a žádost Kyjeva. Macron připustil možnost vyslání západních vojáků na Ukrajinu

Rusko-ukrajinská válka mění strategickou přípravu evropských armád. Francouzská pěchota obnovila cvičení simulující zákopovou válku. Dění na východě Ukrajiny ukázalo, že tento způsob boje je součástí moderní války. Francouzský prezident Emmanuel Macron ve čtvrtek připustil možnost vyslání západních pozemních jednotek na Ukrajinu.
3. 5. 2024|

Rusko ve válce zničilo své speciální síly, obnova bude trvat roky, uvádí USA v uniklých dokumentech

Válka na Ukrajině zdecimovala jednotky ruských speciálních sil a Moskvě bude trvat roky, než je obnoví, domnívají se američtí představitelé. Píše to list The Washington Post (WP) s odkazem na utajené dokumenty, které se po masivním úniku v posledních týdnech rozšířily na internetu. Nejmenovaní představitelé v uniklých hodnoceních uvádějí, že ruští velitelé se příliš spoléhali na speciální síly a nasadili je spolu s pěchotou do přední linie, píše WP.
14. 4. 2023|

Charkov ubránili, teď se vojáci z 92. brigády připravují na operaci u okupovaného Svatove

Dalším cílem ukrajinské protiofenzivy se zřejmě stane významný dopravní uzel Svatove na severozápadě Luhanské oblasti. V širším okolí okupovaného města se už připravuje 92. samostatná mechanizovaná brigáda, která si vysloužila respekt úspěšnou obranou Charkova. Natáčel s ní reportér ČT Jan Šilhan.
12. 12. 2022|

Obrana chce urychlit nákup bojových vozidel. I kvůli posílení východní hranice NATO

České ministerstvo obrany usiluje o nákup bojových vozidel. Jedním z důvodů je rozhodnutí o masivním posílení východního křídla NATO. Španělsko, kde právě skončil přelomový summit Aliance, je jednou ze zemí, jejíž průmysl by chtěl české armádě pásová bojová vozidla pěchoty dodat. Aby se obchod za více než padesát miliard korun opět rozběhl, oslovila nyní Praha tři firmy.
30. 6. 2022|