Charkov ubránili, teď se vojáci z 92. brigády připravují na operaci u okupovaného Svatove

Události: 92. mechanizovaná brigáda cvičí u Svatove (zdroj: ČT24)

Dalším cílem ukrajinské protiofenzivy se zřejmě stane významný dopravní uzel Svatove na severozápadě Luhanské oblasti. V širším okolí okupovaného města se už připravuje 92. samostatná mechanizovaná brigáda, která si vysloužila respekt úspěšnou obranou Charkova. Natáčel s ní reportér ČT Jan Šilhan.

Tanky podpořily překvapivě rychlý postup Ukrajinců u Charkova, teď se připravují na sousední region. „Mají zásadní roli. Pěchota by bez tanků nevydržela,“ hlásí mechanik tanku Jiharm.

„Jsme v Luhanské oblasti. Já sám jsem odsud. Budu bránit svou rodinu, je to můj domov. Potřebujeme hodně, hodně tanků,“ dodává navigátor Alexijevič Šumuchaj.

Svatove
Zdroj: ČT24

Obránci Charkova

Jen na tanky se ale spoléhat nelze. Na boj se proto musí na utajeném místě připravovat i pěchota. „Čím častěji cvičíme, tím máme větší šanci na přežití. Bojíme se vysokých obětí. Nepřítel je zkušený a tuší, co asi uděláme,“ říká velitel jednotky.

V rámci armády má 92. mechanizovaná brigáda, neboli obránci Charkova, mimořádný respekt. Právě oni letos dokázali uhájit druhé největší město Ukrajiny.

Jejími členy jsou i Andrij a Alexandr – synovec a strýc. Pochází ze Sokolova a hlásí se k českým vzorům.

„Sovětští a českoslovenští vojáci kdysi zabránili postupu na Charkov – pod vedením Ludvíka Svobody a Otakara Jaroše,“ připomíná Alexandr události z roku 1943, kdy Čechoslováci zabránili Němcům přiblížit se k Charkovu. „Před osmdesáti lety nám Češi i Čechoslováci pomáhali, i teď nám pomáhají,“ dodává Andrij.

Rodák ze Sokolova Andrij
Zdroj: ČT24

Vzpomínky na druhou světovou válku ale přehlušila bolestná současnost. „Přemýšlím, kdy už válka skončí. Chtěla bych, aby se co nejrychleji vrátili domů. I oni mají doma děti, rodinu. Už aby se vrátili domů. Jen aby se vrátili živí a zdraví. Hrozně nám chybí,“ říká s pláčem Natalia – matka Andreje a sestra Alexandra.

Sokolovo žijící z odkazu bojů je na své vojáky hrdé. I česká armáda se k osm desítek let staré bitvě stále hlásí – stejně jako k podpoře dnešních obránců ukrajinského území.