Ministerstvo prověří Redlovu svéprávnost, podnikatele Kosa poslal obvodní soud do vazby

Ministerstvo spravedlnosti prověří postup okresního soudu Plzeň-město a znalců v případu omezení svéprávnosti podnikatele Michala Redla, který byl obviněn v kauze korupce v pražském dopravním podniku (DPP). Na Twitteru o tom informoval ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS). Dalšího podnikatele Pavla Kosa, jenž ve zmíněné kauze figuruje také, poslal Obvodní soud pro Prahu 9 do vazby.

„Po poradě s pracovníky ministerstva jsem vydal pokyn k okamžitému zahájení dohledu nad postupem okresního soudu Plzeň-město ve věci rozhodnutí o omezení svéprávnosti pana Michala Redla. Současně ministerstvo prověří i postup znalců v oboru psychiatrie ve stejném případu,“ napsal ministr Blažek.

Předsedkyně Okresního soudu Plzeň-město Petra Pavlíčková zatím nemá žádné konkrétní pokyny a ani nedokáže říct, čeho se dohled ministerstva bude týkat. „Nemáme problém spis předložit ministerstvu k provedení dohledu, nicméně ani ministerstvo není oprávněno zasahovat do rozhodovací činnosti soudu, stejně jako nejsem ani já ani paní předsedkyně krajského soudu. Ani já nejsem oprávněna kontrolovat správnost postupu co do hmotně-právních úkonů a procesních úkonů,“ upozornila Pavlíčková. 

O omezení svéprávnosti Redla, kterého policie v nynější korupční kauze označuje za hlavu zločinecké skupiny, rozhoduje plzeňský okresní soud opakovaně od roku 2008. Poslední přezkumné řízení se konalo 13. května a zatím není pravomocné.

Hospodářské noviny uvedly, že podle zmíněného rozsudku ze 13. května je Redlovo onemocnění trvalého rázu a nelze jej vyléčit. Měsíčně může samostatně nakládat s částkou do 100 tisíc korun. Rozsudek i předchozí rozhodnutí soudu získaly noviny v anonymizované podobě na základě žádosti zákona o svobodném přístupu k informacím.

Podle dokumentu probíhá nemoc posuzovaného v léčbou upravitelných fázích. V jednom období je podle soudu zvýšeně aktivní, má zvýšené sebevědomí a má sklony k neuváženému jednání, které by jej mohlo poškodit, citují HN soudní dokument. Fázi až agresivní může střídat fáze útlumová a apatická. „Mohlo by dojít k tomu, že případnou třetí osobou by mohl být zneužit, pokud by mu předložila nějaké listiny, které by posuzovaný v této fázi podepsal,“ uvádí se podle HN v rozsudku.

Vyšetřovatelé aktuální kauzy nicméně podle Deníku N tvrdí, že Redl je v pořádku a žije život jako svéprávný člověk. Nevidí proto důvod k tomu, aby se tento bývalý spolupracovník uprchlého zločince Radovana Krejčíře vyhýbal trestnímu stíhání. Za založení organizované zločinecké skupiny hrozí až 12 let vězení.

Ovlivňování dosud nevyslechnutých svědků

Kosa, čtvrtého z obviněných v kauze korupce v DPP, poslal soud do vazby, což potvrdil jeho advokát Vlastimil Rampula. Podle informací uniklých do médií z policejních spisů je Kos Redlovým blízkým spolupracovníkem.

„Bylo vyhověno návrhu pana státního zástupce a můj klient byl vzat do vazby,“ uvedl Rampula po skončení zasedání. Podle soudce existují důvodné obavy, že by se Kos mohl skrývat nebo ovlivňovat dosud nevyslechnuté svědky.

„Pan Kos se k obvinění staví tak, že si zatím přečetl mnohostránkový výtisk. Musí se seznámit s poklady, které policejní orgán vedly k zahájení trestního stíhání. Je velmi předčasné se k tomu vyjadřovat,“ konstatoval advokát. Dodal, že proti zahájení stíhání podali stížnost.

Kos o víkendu sám přišel na policii, předtím byl v zahraničí – podle Rampuly na plánované sportovní akci. „Je to zvláštní postup, pan Kos se nevyhýbal stíhání, přihlásil se dobrovolně,“ komentoval právník zadržení klienta. Stížnost proti vazbě zatím nevznesl, počká na písemné vyhotovení rozhodnutí.

Justice Kosa letos v březnu pravomocně odsoudila na pět let za krácení daní se škodou ve výši 135 milionů korun. „Čekáme na doručení písemného vyhotovení rozhodnutí odvolacího soudu,“ upřesnil Rampula. Jeho klient tedy ještě neobdržel výzvu k nástupu do výkonu trestu.

Obviněných by aktuálně mělo být dvanáct, podle Mladé fronty DNES však jeden z nich – šedesátiletý obchodník v telekomunikačním byznysu Petr Adam – v pondělí zemřel. Státní zástupce Adam Borgula se nechtěl k počtu obviněných vyjádřit ani jakkoli jinak kauzu Dozimetr komentovat. 

Policie tvrdí, že organizovaná skupina systematicky obsadila klíčové pozice v dopravním podniku tak, aby dosazení spřátelení manažeři mohli ovlivňovat různá výběrová řízení s cílem získat od vítězných firem úplatky. Ve vazbě minulý pátek skončil Redl, bývalý náměstek pražského primátora Petr Hlubuček (STAN) a podnikatel Zakaría Nemrah. 

Podle uniklých policejních dokumentů skupina používala šifrované telefony a přezdívky – Kos byl Kosák, Rédl Mišák a Hlubuček Slepičák.

Kauza personálně výrazně zasáhla vládní hnutí. Kvůli kontaktům s Redlem ohlásil v neděli rezignaci k 30. červnu ministr školství Petr Gazdík. V pondělí ze stejného důvodu pozastavil členství ve STAN europoslanec Stanislav Polčák. Odmítli ale, že by byli do kauzy jakkoli zapojeni.