Karlovy Vary jako ruský trezor. Majetek zde má petrohradský politik i zástupce oblastní vlády

Události: Ruské majetky v Karlových Varech (zdroj: ČT24)

Tuzemské úřady od vypuknutí rusko-ukrajinské války stopují majetek, který mají na českém území osoby napojené na režim prezidenta Vladimira Putina, a pozornost se stále častěji stáčí ke Karlovým Varům. Podle nových zjištění zde vlastní nemovitosti petrohradský politik i místopředseda jedné z regionálních vlád. Tuzemské krajské město se dlouhou dobu těšilo pozornosti i jednoho z ruských oligarchů.

Mezi představitele ruského režimu, kteří uložili kapitál do tuzemských nemovitostí, patří podle zjištění České televize mimo jiné i petrohradský poslanec Igor Vysockij. Ruský politik a místopředseda organizace Vojenské bratrstvo, která hájí vojenskou agresi vůči Ukrajině, vlastní prostřednictvím své ženy byt v Karlových Varech a na téže adrese sídlila i rodinná firma na pronájem nemovitostí.

Českou stopu má také Sergej Charlaškin, místopředseda vlády Leningradské oblasti pro dopravu a energetiku, oceněný medailí od Vladimíra Putina. V Karlových Varech vlastní byt a dva roky tu obchodoval nejen s nemovitostmi.

Agentura DatLab uvádí, že v Česku skrytě nebo přímo působí zhruba jednadvacet tisíc firem vlastněných Rusy, a podle finančně-bezpečnostních expertů se v Česku dosud podařilo objevit jen zlomek kapitálu napojeného na současný ruský režim.

„Odhady jsou v řádech stovek miliard, které se pohybují ve zdejším finančním systému,“ říká odborník na boj proti praní špinavých peněz a bývalý detektiv Kamil Kouba.

Případ boháče Gasanova

S identifikací pomáhají tajné služby i Finanční analytický úřad. Podle informací ČT prověřují také ruského miliardáře Rafika Gasanova, jenž je mimo jiné majitelem hotelu Prezident a společnosti FADN.

Ta vznikla v roce 2000, do roku 2012 sídlila v Kalových Varech a počátky jejího zdejšího podnikání provázely kontroverze spojené s koupí jednoho domu v centru města. Vary v roce 2003 prodaly dům za necelé dva miliony korun zahraniční společnosti, ta ho pak přebudovala na hotelové pokoje.

„Získat dům v lukrativní zóně Karlových Varů za necelé dva miliony bylo opravdu podezřelé. Ta firma musela mít kontakty na magistrát, kdo jiný by takto přišel k dobrému obchodu,“ sdělila redaktorka Karlovarského deníku Ivana Kalinová. Případ řešila policie, ale nikoho neobvinila. Sama firma ani majitel s médii nekomunikují a neodkryli ani zdroje investic v Česku.

Gasanovova společnost v současnosti sídlí v pražských Strašnicích, jeho byznys zastupuje české jednatelka, ani ona se ale médiím vyjádřit nechce. Sám ruský majitel v březnu převedl své sídlo z Moskvy do Baku. Důvod není jasný.