Úřady zakázaly nakládat s majetkem firmy sankcionovaného Rusa, zjistili Reportéři ČT

UDÁLOSTI: Finanční analytický úřad zablokoval v rámci protiruských sankcí hotel Westend v Mariánských Lázních (zdroj: ČT24)

Finanční analytický úřad (FAÚ) předběžným opatřením zakázal nakládat s majetkem firmy, kterou řídí sankcionovaný Rus Alexander Pumpjanskij. Zjistili to Reportéři ČT s tím, že se jedná o budovu hotelu Westend v Mariánských Lázních.

Podle analytiků ministerstva financí vlastní Pumpjanskij mariánskolázeňský hotel přes firmu Ogrea. „Finanční analytický úřad vydal předběžné opatření a tato nemovitost, tento hotel byl zaplombován,“ uvedla ředitelka komunikačního odboru ministerstva financí Michaela Lagronová.

Mluvčí úřadu Tomáš Weiss upřesnil, že hotel může dál standardně fungovat, tedy třeba zaměstnávat pracovníky nebo ubytovávat klienty, ale není možné ho prodat a případné zisky z jeho provozování nesmí plynout k člověku ze sankčního seznamu EU. Že zařízení dál funguje a přijímá objednávky, potvrdil ve středu recepční hotelu mluvící s ruským přízvukem.

Manažerka hotelu se ke krokům českých úřadů nevyjádřila. „Bohužel to nemohu komentovat, protože nejsem oprávněna,“ řekla.

Starosta Mariánských Lázní Martin Kalina (Piráti) uvedl, že obstavení hotelu je pro něj novinka. Bližší informace si tak bude muset teprve zjistit. Hotelů v majetku ruských občanů podle něj ve městě mnoho není. „Ani si nevybavuji, jestli kromě Westendu ještě vůbec nějaký je. Máme tady hotely ve vlastnictví cizinců, ale jsou to často občané jiných postsovětských republik. Většina hotelů pak patří nadnárodním společnostem, které nejsou z Ruska,“ dodal.

Česká republika podle mluvčího ministerstva financí dosud ruským občanům a firmám, na které se vztahují sankce EU uvalené na Moskvu po invazi na Ukrajinu, zmrazila majetek za vyšší stovky milionů korun. Podle Weisse nejde jen o nemovitosti, ale také o bankovní účty či podíly ve firmách. 

Domy schované za firmy v daňových rájích

Česká vláda se na majetek Rusů napojených na režim Vladimira Putina po vypuknutí války na Ukrajině zaměřuje cíleně. Právě v Mariánských Lázních a Karlových Varech je celá řada nemovitostí, které ovládají ruští podnikatelé napojení na politickou elitu v Moskvě. Oficiálně jsou ale budovy vlastněné firmami v daňových rájích.

Peníze si ruští oligarchové podle analýz policejních vyšetřovatelů posílali na české bankovní účty zejména přes firmy na Kypru nebo na Britských panenských ostrovech. V hledáčku českých úřadů je výše zmíněný hotel a „připojená“ firma Ogrea už několik týdnů. Pravým vlastníkem objektu je zřejmě ruský byznysmen figurující na sankčním seznamu.

„Vlastní čtyřhvězdičkový hotel Westend přímo v centru Mariánských Lázní. Je jedním z těch, na které dopadají evropské i americké sankce,“ popsal už na konci března redaktor Českého rozhlasu Martin Štorkán.

Kromě mariánskolázeňského hotelu Westend stát prověřuje další hotel s podobným názvem – Savoy Westend. Majitelem je ruský miliardář Vladimir Jevtušenko. Recepční Gabriela Šmelová ovšem podotkla, že jej viděla „asi dvakrát v životě“, přičemž v hotelu pracuje sedmnáct let.

Tajné služby prověřují například také společnost Swicord, původně vlastněnou ruským bankéřem Romanem Popovem. Její jednatelka Irina Chirková se nechtěla jakkoli vyjádřit.

Vláda sankce obsáhle řeší

Kabinet Petra Fialy (ODS) už podle informací ČT začal pracovat na zvláštním sankčním zákonu, zároveň stále doplňuje seznam lidí či firem, na které by restrikce případně mohly dopadnout. Podle ředitele společnosti Datlab Jiřího Skuhrovce je na Rusko napojeno asi 21 tisíc firem. „Bohužel způsobů, jak skrýt vlastníka, je dost,“ poznamenal. Zaměřit by se podle něj měl stát i na firmy s vrituálními sídly, které nevyvíjejí žádnou činnost. „Neslouží k tomu, aby tady Rusové podnikali, spíše jim slouží jako kasičky,“ poukázal.

Ministr průmyslu a bochodu Jozef Síkela (za STAN) však předeslal, že stát půjde od firem, kde je vše jasné. „V prvním kole se jedná o seznamy, kde je právní vztah k majetku prokazatelný. Je tady ale i celá řada majetků, které jsou drženy přes různé offshorové společnosti nebo případně přes bílé koně,“ shrnul.

Vláda také hledá způsob, jak firmy ze sankčního seznamu odříznout od veřejných zakázek či dotací, ministerstvo zahraničí má pro změnu urychlit přípravu takzvaného Magnitského zákona, který by umožnil zmrazení majetku nebo zákaz vstupu do země.