Velikonoce provází policejní akce. Pořádek na silnicích kontrolují stovky policistů

Události: Policisté kontrolují dopravu během Velikonoc (zdroj: ČT24)

Stovky policistů se během Velikonoc vydávají na silnice, hlídkovat budou na dálnicích i cestách mezi vesnicemi, které využívají jen místní. Celorepubliková dopravněbezpečnostní akce odstartovala na Zelený čtvrtek. Potrvá čtyři dny.

Období kolem Velikonoc je podle policistů jedno z nejkritičtějších v roce. Na silnicích totiž bourají opilí řidiči i ti, kteří se nevěnují řízení. „Po zimní přestávce mohou být nevyježdění a to znamená, že ne vždy jsou schopni zvládnout všechny technické manévry, jak byli na konci sezony zvyklí,“ řekl ředitel dopravní policie Jiří Zlý.

Na dodržování pravidel provozu proto celé velikonoční svátky dohlížejí policisté. „Jedná se o stovky policistů služby dopravní policie, řekl bych, že je to maximální nasazení,“ uvedl Zlý.

Častým přečinem je o Velikonocích alkohol za volantem

Při sváteční akci se policisté zaměřují například na rychlost. Měřicí zařízení mají v autech, používají ale i přenosné přístoje. Stěžejní jsou i dalekohledy s videozáznamem. Díky nim policisté odhalí nepřipoutané řidiče nebo ty, kteří při řízení telefonují.

Součástí běžné kontroly je pak dechová zkouška. Právě o Velikonocích je alkohol i častou příčinou tragických nehod. „Jak kdo usedá za volant, v jakém stavu, je samozřejmě jeho rozhodnutí. Bere na sebe plnou zodpovědnost za následky, které způsobí,“ připomněl Zlý.

Každý rok tak podnapilí řidiči způsobí desítky dopravních nehod. Například před dvěma lety musely záchranné složky vyjíždět k více než padesátce takových případů. Pravidla se ale nevztahují jen na řidiče aut. Dodržovat je musí i ti, kdo volant vymění za řídítka. „Zejména na Velikonoční pondělí se zaměříme na ostatní řidiče, nejen na řidiče motorových vozidel, ale také na cyklisty,“ uvedla mluvčí Policie Kraje Vysočina Dana Čírtková.

Za poslední tři roky ale na silnicích počet nehod klesal a díky tomu také hmotná škoda, která v důsledku nich vznikala. Ovlivnil to mimo jiné menší pohyb obyvatel během koronavirové epidemie. Počet úmrtí na silnicích ale zůstával vesměs podobný.

Přísná proticovidová opatření platila během posledních dvou velikonočních svátků. Lockdowny uzavřely okresy i celé kraje a stovky policistů se zaměřovaly hlavně na to, zda mají lidé oprávnění k cestám mimo ně.

Poslední údaje bez vlivu pandemie tak pochází z roku 2019, při policejní akci byly nasazené tři tisícovky policistů, kteří zkontrolovali přes 35 tisíc řidičů. Přišli na víc než pět a půl tisíce přestupků. Nejčastějšími bylo překročení rychlosti, špatný stav vozidla a také právě řízení pod vlivem návykových látek.