Mimořádnou skartaci dokumentu o Vrběticích nařídil podle Radiožurnálu Mynář osobně. Hrad to odmítá

Události: Urychlenou skartaci tajných dokumentů měl nařídit Vratislav Mynář osobně (zdroj: ČT24)

Zprávu o zapojení ruských agentů do výbuchů vrbětických muničních skladů nařídil podle Radiožurnálu a serveru iRozhlas skartovat sám vedoucí hradní kanceláře Mynář. Nařízení ke skartaci vydal podle nich narychlo v tentýž den, kdy byla zahájena. Vyplývá to z protokolu o výsledku kontroly Národního bezpečnostního úřadu (NBÚ). Hrad to odmítá. O zprávu se zajímala policie, která chtěla prověřit podle otisků prstů a stop DNA, jestli ji neměl v rukou někdo nepovolaný.

V den, kdy zprávu na Hradě měli zničit, tedy 13. listopadu, byl prezident v izolaci v Lánech a přes průhlednou stěnu jednal s kandidáty na ministry.  

Mimořádnou skartaci nařídil podle Radiožurnálu Vratislav Mynář den předtím. Začít měla okamžitě. „Taková rychlost skartace určitě obvyklá není,“ podotýká ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Hradní úředníci přitom tvrdili, že zprávu skartovali omylem. 

Hrad podrobnosti dlouhodobě nekomentuje. V pondělí ale zveřejnil prohlášení, v němž píše, že kancléř nemůže nařídit skartaci konkrétního dokumentu. „K povinnostem vedoucího Kanceláře prezidenta republiky patří vyhlásit skartaci a zřídit svým rozhodnutím skartační komisi složenou z prověřených osob. Tato komise se při vyřazování utajovaných dokumentů řídí platnou legislativou,“ uvádí Hradní kancelář. 

Skartování bylo předčasné

Podle Radiožurnálu měla tato komise původně skartovat 676 utajovaných dokumentů, nakonec zničila o dva více. Mezi nimi i zprávu o kauze Vrbětice. Oba dokumenty přitom měly být zničeny až nejdříve během příštího roku. Bezpečnostní informační služba je totiž do kanceláře prezidenta republiky doručila v roce 2021.

„Těm příběhům, že se jednalo o omyl, teď nemůže věřit nikdo,“ kritizuje postup Hradu místopředseda bezpečnostního výboru Poslanecké sněmovny Šimon Heller (KDU-ČSL). „Celý příběh je spojen s tím, že kancléř nemá prověrku, to je ten problém, že se pan prezident obklopuje těmito lidmi,“ dodává. 

Bezpečnostní výbor sněmovny se bude nakládáním s utajovanými informacemi na Pražském hradě zabývat i ve čtvrtek.