Veřejné zakázky váznou. Zdražování materiálu, paliv a práce nutí radnice odkládat projekty

Události: Radnice odkládají veřejné zakázky kvůli zdražování (zdroj: ČT24)

Kvůli prudce zdražujícímu materiálu, palivům i práci odstupují vybraní dodavatelé od smluv na veřejné zakázky. Firmy, které už stavějí, žádají doplatky, nebo se rovnou přestávají do tendrů hlásit. Radnicím tak nezbývá, než projekty odkládat, ať už jde o opravy cest, budování škol či kanalizací.

Příkladem je situace v Náchodě. Staveniště pro projekt náchodského Spolkového domu je sice připravené, ale do zahájení stavby je zatím daleko. Vítěz tendru, který měl Spolkový dům za 56 milionů postavit, to těsně před podpisem smlouvy odřekl. Napsal, že mu chybí dělníci z Ukrajiny a nemá železo. 

„Nezbývá nám, než oslovit druhého v pořadí a skutečně se modlit, že to zkalkuluje,“ říká starosta Náchoda Jan Birke (ČSSD). „Pokud druhá firma odmítne, tak budeme soutěžit znovu a s největší pravděpodobností to začneme soutěžit až příští rok na jaře, až se situace ustálí.“

Zdražily materiály a odešli pracovníci

Podle stavebního experta Dušana Čížka je za nedostatkem železa i pracovníků na vině válečný konflikt na Ukrajině. „To je typický příklad nepředvídatelné mimořádné věci. A cena železa vzrostla oproti loňskému roku o padesát procent,“ říká expert. 

Opravy se tak nedočkají ani vozovky a chodníky některých náchodských ulic. „Rekonstrukce komunikace v centru města byla původně rozpočtována na pět milionů korun. Ale po přepočítání aktuálních cen se vyšplhala na sedm milionů korun. Což znamená, že tuto rekonstrukci budeme muset odložit,“ lituje mluvčí Městského úřadu Náchod Nina Adlof. 

I v jiných městech se ale záměry zastupitelům doslova hroutí před očima. „Například ve Středočeském kraji soutěží jedna obec intenzifikaci čistírny odpadních vod. Rozpočtová cena byla 220 milionů, nejnižší nabídka přišla o 100 milionů dráž,“ popisuje situaci Radka Vladyková, ředitelka Svazu měst a obcí ČR. 

Proto některá města a obce budou muset přistoupit k revizi investic. „Budou muset například škrtat některé části investic a jít jen po základu. Znamená to i zrušit některé nadstandardy, které chtěli občanům dopřát,“ vypočítává Vladyková.