Vlajka pro Tibet leckde v Česku plápolá po boku ukrajinské. Připomíná povstání proti čínské okupaci

Senát, kraje i obce se připojily k akci Vlajka pro Tibet. Ve městech po celé republice lidé rozvěsili vlajky, aby připomněli povstání Tibeťanů proti čínské okupaci z roku 1959. Česko se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996. Kvůli ruské invazi na Ukrajinu se na některých místech objevuje i ukrajinský státní symbol.

Předseda horní komory Miloš Vystrčil (ODS) v čínské agresi vidí paralelu se současnou ruskou invazí na Ukrajinu. „Na Senátu dnes kromě vlajky Ukrajiny visí vlajka Tibetu jako symbol podpory všem lidem, kteří chtějí žít ve svobodě,“ zdůraznil.

Tibetská vlajka na budově Senátu zavlála vedle ukrajinské vlajky, kterou senátoři vyvěsili v solidaritě s Ukrajinou minulý týden. „V obou případech šlo o útok nevyprovokovaný a barbarský, při kterém umírali nevinní,“ vzkázal na slavnostní vyvěšování vlajky Vystrčil, který je v izolaci kvůli koronaviru.

Kampaň Vlajka po Tibet se koná vždy 10. března, tedy v den, kdy začalo v roce 1959 povstání Tibeťanů proti čínské okupaci. Česko se ke kampani připojuje pravidelně od roku 1996, kdy vlajku vyvěsily první čtyři radnice.

Na sídle Senátu tibetská vlajka zavlála poprvé loni. Podle místopředsedy Růžičky vedou Tibeťané každodenní boj o prosté bytí a sebezachování vlastní kultury, kterou Čína systematicky a chladnokrevně ničí. „Hlasitá podpora autonomie Tibetu tak není jen symbolickým aktem. Je příspěvkem k udržení tradic a tibetského kulturního a duchovního odkazu,“ uvedl Růžička.

„Mlčet, když se děje bezpráví, znamená dát zlu sílu naplno propuknout,“ dodal. Ocenil, že se k vyvěšení tibetské vlajky letos připojila i Poslanecká sněmovna.

Místopředseda Senátu Jiří Oberfalzer (ODS) se podle senátní tiskové tajemnice Jany Taušové zúčastnil na pozvání exilové tibetské vlády ceremoniálu k výročí tibetského povstání v indické Dharamsale. „Dokud jeden jediný národ má upřeno právo na svou zemi a svoji svobodu, nemůže být svět v bezpečí. Události na Ukrajině jasně ukazují, že diktátorům se nedá ustupovat, ať je to v Evropě, nebo v Asii,“ upozornil Oberfalzer.

Tibetské vlajky na radnicích zavlály vedle ukrajinských

Ke kampani na podporu Tibetu se připojily i radnice českých měst. Podle dat sdružení Lungta, které se snaží českou veřejnost informovat o situaci v Tibetu, tibetské kultuře i buddhismu, se k vyvěšení letos připojilo celkem 847 radnic. Řada z nich připomněla i probíhající válku na Ukrajině.

„Tibetskou vlajku vyvěšujeme již 19 let. Chceme tím vyjádřit solidaritu a podporu nelehkého boje Tibeťanů za svobodu a nezávislost. V kontextu válečného dění na Ukrajině, které je aktem agrese proti suverenitě země a svobodě tamního lidu, je to více než symbolické,“ vysvětluje například starostka Otrokovic Hana Večerková (ANO).

Obě vlajky ve středu vlály i na radnici v Hradci Králové. „Město tímto aktem vyjadřuje solidaritu s Tibeťany, současně jako podporu všem utlačovaným národům a národnostním menšinám na celém světě. V této době, kdy svět prožívá ukrajinsko-ruský konflikt, je to více než symbolické,“ věří primátor Alexandr Hrabálek (ODS), který vyvěšení vlajky podpořil v radě i zastupitelstvu.