Benzin i nafta v Česku po ruské invazi na Ukrajinu výrazně zdražily

UDÁLOSTI: Kvůli válce na Ukrajině rychle rostou ceny pohonných hmot (zdroj: ČT24)

Pohonné hmoty v Česku jsou po ruské invazi na Ukrajinu jedny z nejdražších v historii. Cena benzinu Natural 95 se v uplynulém týdnu zvýšila o 1,93 koruny na průměrných 39,36 koruny za litr. Nafta stála ve středu v průměru 38,73 koruny za litr, což bylo o 2,34 koruny víc než o týden dřív. Vyplývá to z údajů společnosti CCS, která ceny sleduje. Vývoj cen v Česku odpovídá celoevropskému trendu. V Řecku, Německu, Francii či Itálii je cena litru benzinu vysoko nad čtyřiceti korunami za litr. Podle analytiků lze očekávat, že v důsledku stoupajících cen pohonných hmot zdraží i jízdenky nebo letenky.

Důvodem dramatického nárůstu cen pohonných hmot v ČR je podle analytiků zdražování ropy na světových trzích a oslabení koruny v důsledku propuknutí války na Ukrajině. Nová maxima překonala dosavadní rekordy ze září 2012, kdy se cena Naturalu 95 vyšplhala nad 38,50 koruny za litr a nafty nad 37 korun za litr.

Nejlevnější paliva natankují řidiči v Jihočeském kraji, kde je litr benzinu v průměru za 38,82 koruny. Naftu tam prodávají průměrně za 38,24 koruny. Naopak nejdražší paliva nabízejí pumpy v Praze, kde litr benzinu stojí průměrně 39,97 koruny. Nafta se tam tankuje za 39,42 koruny za litr. Ceny paliva u dálnice D1 na Vysočině dosahuje 42 korun za Natural 95, prémiová paliva stojí i 45 korun za litr.

obrázek
Zdroj: ČT24

Podle analytika ČSOB Dominika Rusinka nelze vyloučit, že nynější ceny stále nejsou maximem. „Pokud by měla ropa dále zdražovat, pokud by měla koruna dále oslabovat vůči americkému dolaru, pak si dokážu představit ještě výraznější zdražování k hranici přibližně 45 korun,“ upozornil.

Růst cen benzinu a nafty navíc zřejmě povede ke zdražení jízdenek a letenek. Náklady dopravců totiž budou podle analytiků neúměrně vysoké.

V Polsku je benzin levnější, v Německu výrazně dražší

Obyvatelům pohraničí se vyplatí jezdit nakupovat i tankovat do sousedního Polska. Tamní vláda kvůli zmírnění dopadu růstu cen už na začátku února snížila na šest měsíců sazby daně z přidané hodnoty (DPH) u pohonných hmot z 23 na osm procent a u potravin DPH zrušila úplně. Navíc Polsko snížilo už od ledna také spotřební daň. Celní správa ale upozorňuje, že bez daňového dokladu je podle českých zákonů možné dovézt jen 20 litrů navíc kromě paliva, které má řidič v nádrži.

I v Polsku ceny paliv s válkou na Ukrajině rostou, stále jsou ale výrazně nižší než v Česku. Těsně za hranicí se pohybují v přepočtu kolem 31 až 32 korun za litr. Třeba u čerpací stanice BP Station těsně za hranicí, která je zhruba 25 kilometrů od Liberce, mají podle údajů z at.fuelo.net aktuálně benzin za 5,65 zlotého (30,44 Kč) a naftu za 5,75 zlotého (30,98 Kč). Ve stotisícovém Liberci se litr benzinu prodává i za ceny nad 39 korun za litr, nafta začíná na 37,65 Kč. Na plné nádrži zakoupené v Polsku tak mohou motoristé ušetřit stokoruny.

V dalších zemích, s nimiž Česko sousedí, jsou ceny pohonných hmot srovnatelné nebo ještě dražší. Na Slovensku je oproti ČR dražší benzin o necelých 60 haléřů (v přepočtu 39,91 koruny za litr), nafta je naopak více než o korunu levnější (37,51 koruny za litr). V Rakousku je naopak poněkud levnější benzin (38,96 koruny za litr), ale nepatrně dražší nafta (38,76 koruny za litr). Německo patří k zemím s nejdražšími pohonnými hmotami v Evropě, cenová hladina je výrazně výše než v Česku. Litr benzinu stojí v přepočtu 47,76 koruny a nafty 44,32 koruny.

Podobně drahé je tankování ještě také v Itálii a také ve Francii, kde je z celého kontinentu nejdražší nafta (44,40 koruny za litr). Benzin je v Evropě nejdražší v Řecku. Litr stojí v průměru 48,78 koruny.