Na horách má dál vydatně sněžit. V Krkonoších platí 3. stupeň lavinového nebezpečí

Sněžení a silný vítr na horách (zdroj: ČT24)

Lavinové nebezpečí v Krkonoších po sněžení stouplo ze druhého na třetí stupeň z pětibodové škály. Napadlo přes třicet centimetrů nového sněhu, na hřebenech leží až 1,2 metru. Situace na horách při třetím stupni je označována za velmi zrádnou. Pro horské oblasti platí až do noci výstraha meteorologů před sněžením a závějemi, pro většinu území pak před silným větrem.

Horská služba v Krkonoších také vydala výstrahu před silným větrem, který by na hřebenech mohl mít rychlost přes sto kilometrů v hodině. Kvůli silnému větru je zastaven provoz na obou úsecích kabinové lanovky z Pece na Sněžku. Ve Špindlerově Mlýně vítr zastavil dvousedačkovou lanovku ve Svatém Petru.

Třetí lavinový stupeň byl v nynější zimní sezoně v Krkonoších vyhlášen poprvé. První lavinový stupeň platil od 2. prosince, od 22. ledna lavinové nebezpečí vzrostlo na 2. stupeň. „Nad pásmem lesa na závětrných svazích se mohou vyskytnout laviny deskové z navátého sněhu. V pásmu lesa se mohou vyskytnout laviny z nového sněhu,“ uvedl lavinový specialista krkonošské horské služby Robert Dlouhý.

Uvolnění laviny je podle něj možné již při malém dodatečném zatížení, a to zejména na strmých svazích. „V některých případech je možnost samovolného uvolnění lavin velkých a ve výjimečných případech i velmi velkých rozměrů, které se obvykle zastaví až v dolní části svahu,“ uvedl.

Minulou zimu dva lidé zemřeli

Minulou zimu v Krkonoších v lavinách zahynuli dva lidé. Sedmnáctiletý skialpinista zemřel 15. února 2021 v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. V neděli 14. března skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Po převozu do nemocnice zemřela.

V Krkonoších je lavinová činnost i přes malou nadmořskou výšku značně intenzivní, na obou stranách hor je zmapováno přes sto míst o celkové rozloze 554 hektarů, kde se lze setkat s lavinami. Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar. V lokalitě Bialy Jar se 20. března 1968 stalo největší lavinové neštěstí v dějinách Krkonoš. Lavina si tam vyžádala 19 obětí.

Mapa okresů s výstrahami
Zdroj: Český hydrometeorologický ústav

Výstraha před větrem a sněhovými jazyky trvá

Zimní počasí také ráno znepříjemňovalo řidičům jízdu v Česku. Po nočním sněžení se na silnicích zejména ve vyšších polohách museli potýkat s rozbředlým nebo uježděným sněhem. Motoristé musejí počítat i se sněhovými jazyky, vozovky mohou namrzat.

Pro nákladní dopravu nad 3,5 tuny byla od úterního večera uzavřená silnice z Tanvaldu na Harrachov a dál do Polska. Uzavírka měla původně trvat do středečních 21:00, silničáři pro kamiony otevřeli úsek ale už v 17:00. Předpověď meteorologů ohledně sněžení se totiž zcela nenaplnila. Zatímco přes noc připadlo odhadem až 25 centimetrů, přes den skoro nic, řekl ČTK Eduard Bark ze společnosti Silnice LK, která má silnice v Libereckém kraji na starosti.

Do večera může v podhůří a na Českomoravské vrchovině napadnout až 15 centimetrů sněhu, na horách až 35 centimetrů, varoval Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Dál platí také jeho výstraha před silným větrem, sněhovými jazyky a závějemi.