Marešová další miliony od Novy nedostane. Ústavní soud odmítl její stížnost

Zdravotní sestra Věra Marešová neuspěla s ústavní stížností, kterou se domáhala dalšího milionového odškodnění od televize Nova. Ústavní soud její stížnost odmítl jako neopodstatněnou. Informaci ČT zjistila z justiční databáze. Marešová se za nerespektování presumpce neviny v reportážích a článcích týkajících se jejího trestního stíhání po televizi domáhala odškodného v celkové výši 12 milionů korun. Soudy jí uznaly ale jen 1,2 milionu korun.

„Ústavní soud konstatuje, že obecné soudy se náležitě zabývaly všemi relevantními argumenty předloženými stěžovatelkou, včetně jí zmiňovaných okolností, které měly svědčit pro přiznání vyšší částky přiměřeného zadostiučinění. Skutečnost, že s ním stěžovatelka nesouhlasí, neznamená, že je toto posouzení neústavní,“ uvedl Ústavní soud.

Ústavní soud tak potvrdil předchozí rozhodnutí soudů. A to včetně rozhodnutí Nejvyššího soudu z loňského června, který dovolání Marešové také odmítl. Původně Marešové přiznal odškodnění v listopadu 2019 Obvodní soud pro Prahu 5. Ten tehdy rozhodl, že má televize ženě zaplatit milion korun. Odvolací Městský soud v Praze následně částku zvýšil na 1,2 milionu korun. Vyšší částku odůvodnil mimo jiné tím, že inkriminované výroky byly zveřejněny v televizním vysílání, a to i v hlavní zpravodajské relaci.

Podle žaloby Marešové Nova v části reportáží i článků divákům například podsouvala, že jedinou možnou pachatelkou údajných vražd je ona. V analýze, kterou si její právník nechal zpracovat, zmiňují autoři například titulek „Vraždila čtyři roky. Soud poslal do vazby sestru z Rumburka“ nebo „Kolik lidí sestra Věra zabila“. Autoři analýzy upozornili i na označení „sestra smrt“, které Nova použila v desítkách případů. Zástupkyně TV Nova u soudu už dříve připustila, že v některých reportážích a článcích použili novináři nevhodné výrazy, odškodnění by ale podle televize mělo být nižší.

Marešová chce odškodnění i od dalších médií

Marešová podala žaloby i na vydavatelství Mafra, Economia, VLM a televizi Prima. Celkem požadovala zhruba 35 milionů korun. Soudy ženě už pravomocně přiznaly odškodnění 900 tisíc korun od mediálního domu Czech News Center. Sto tisíc korun má podle soudu zaplatit Vltava Labe Media. Loni v září soud také ženě nepravomocně přiznal odškodnění 700 tisíc korun od vydavatelství Mafra. Naopak s vydavatelstvím Economia se nakonec Marešová domluvila mimosoudně, ani jedna ze stran ale podrobnosti nezveřejnila.

Odškodnění by měla Marešová získat také od státu. Podle zatím nepravomocného rozsudku by ji měla republika vyplatit za nezákonné trestní stíhání 1,57 milionu korun. Stát ještě před rozsudkem více než milion korun uznal a uhradil. Soudkyně při odůvodnění verdiktu a přiznané částky kromě jiného uvedla, že případ Marešové nemá obdoby.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z šesti vražd, soudy ji osvobodily. Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly.