Blažek se vrátil na ministerstvo spravedlnosti. Poprvé resort vedl za Nečasovy vlády

Události: Pavel Blažek byl uveden do ministerského úřadu (zdroj: ČT24)

Pavel Blažek (ODS) se v pátek stal již podruhé ministrem spravedlnosti. Dvaapadesátiletý brněnský advokát vedl resort už za vlády Petra Nečase. Stál u jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní, později čelil policejnímu vyšetřování kvůli podezření z kupčení s městským majetkem. K jeho jmenování měli výhrady nevládní organizace i koaliční Piráti. Premiér Petr Fiala (ODS) si však jeho nominaci obhájil.

Blažek se stal poprvé ministrem v červenci 2012. „Na ministerstvo spravedlnosti nastupuje člověk, který je erudovaným právníkem,“ chválil ho tehdy premiér Petr Nečas (ODS). Blažkovým prvním zásadním tématem ve funkci bylo jmenování Lenky Bradáčové vrchní státní zástupkyní v Praze.

S návrhem přitom několik týdnů váhal. „Určití významní lidé si její jmenování nepřejí, kdybych to udělal teď, bylo by kolem toho hodně křiku,“ komentoval tehdy situaci Blažek.

Nezisková organizace Transparency International upozornila, že se Blažek kvůli dřívějšímu působení v roli brněnského konkursního správce mohl coby ministr spravedlnosti dostat do střetu zájmů. Po nástupu do funkce totiž stáhl kárnou žalobu na místopředsedu Krajského soudu v Brně Jana Kozáka, se kterým dříve spolupracoval.

„Samozřejmě zastavení kárné žaloby je poměrně významná výhoda pro dotyčného soudce, takže to podezření na možný střet zájmů tady je,“ hodnotil v roce 2013 projektový manažer Transparency International Radim Bureš.

„Jsem úplně stejně ve střetu zájmu, jako kdybych to řízení vedl proti němu, to je po právní stránce úplně stejné,“ bránil se Blažek v době prvního ministerského angažmá.

Brífink po uvedení Pavla Blažka do úřadu (zdroj: ČT24)

Policejní vyšetřování

Vloni v srpnu Blažka a další politiky vyšetřovala policie kvůli podezření, že kupčili s brněnským městským majetkem. Podle médií byla podnětem k zahájení vyšetřování výpověď někdejšího starosty Rojetína Pavla Hubálka, který je za stejnou věc stíhán.

Hubálek uvedl, že byl součástí systému, který tvořili politici ODS včetně Blažka nebo brněnské primátorky Markéty Vaňkové. Dotčení už dříve nařčení odmítli. Celou věc vnímají tak, že se Hubálek snaží obhajovat všemi možnými způsoby.

Server Aktuálně.cz a Hospodářské noviny ale na začátku prosince na základě anonymních zdrojů napsaly, že policie Blažka stále prověřuje. Bývalý předseda spolku Milion chvilek a hnutí Lidé PRO Mikuláš Minář poté zveřejnil otevřený dopis, ve kterém chce, aby politik podezření vysvětlil. Blažek na dotaz ČTK sdělil, že Minářovi odpověděl kladně.

„Nejsem vyšetřován v žádné bytové kauze, na tom trvám,“ bránil se po prosincovém jednání s prezidentem Milošem Zemanem nově jmenovaný ministr spravedlnosti. Prezident mu podle jeho slov poradil, aby se nenechal novináři udolat.

K úkolům, které si Blažek pro vedení ministerstva vytyčil, patří dokončení trestního řádu, chce získat více peněz na odměny soudním znalcům a narovnat platové rozdíly zaměstnanců soudů. „Samozřejmě nás čeká novela o státním zastupitelství, to všechno je v koaliční smlouvě. Myslím si, že po té novele volá absolutní většina Poslanecké sněmovny,“ prohlásil během uvedení do úřadu.