Projevy o svátcích přednesou Zeman i Vystrčil. Pekarová Adamová ne, Fiala čeká na vývoj situace

Události: Kdo z ústavních činitelů pronese projevy ve sváteční dny (zdroj: ČT24)

I letošní svátky využijí politici k bilančním projevům. Prezident republiky Miloš Zeman tradičně vystoupí 26. prosince. Na prvního ledna svou řeč naplánoval předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jasno ještě není o vystoupení designovaného premiéra Petra Fialy (ODS).

Už po deváté využije druhý vánoční svátek k tomu, aby zhodnotil končící rok, prezident  Zeman. I letos, kdy je pod lékařským dohledem, ho pronese v Lánech prostřednictvím kamer.

„Vánoční poselství pan prezident plánuje i letos, jako každý rok se chystá vysílání 26. prosince od 13:00 hodin,“ uvedl mluvčí prezidenta Jiří Ovčáček. 

  • Vedle rozhovorů pro média půjde o třetí letošní projev hlavy státu. Na jaře se vyjádřil ke kauze Vrbětice, tedy k zjištění tuzemských vyšetřovatelů, že za výbuchy v areálu stojí ruští agenti. A pak ke konci června, poté, co jižní Moravu zasáhlo tornádo. Na veřejnosti letos naposledy prezident promluvil v září, kdy vítal děti ve škole.

Rozhodnuto už je také o projevech předsedů parlamentu. Nová šéfka Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) nenaváže na svého předchůdce Radka Vondráčka. Ten k národu na Nový rok promlouval hned třikrát.

„Já bych tedy nerada zaváděla nějakou hlubší tradici toho projevu předsedkyně, předsedy sněmovny, protože si myslím, že když je těch projevů příliš mnoho, tak vlastně překrývá jeden druhý, že to poselství, taková ta vzpruha, přání do nového roku náleží ještě vyšším ústavním činitelům,“ řekla Pekarová Adamová. 

Vystrčil chce být co nejaktuálnější

To předseda horní komory –⁠ Miloš Vystrčil (ODS) –⁠ si novoroční projev zopakuje. Čeká ho druhý. Na jeho přípravu má ještě čas, chce totiž, aby jeho slova k lidem byla co nejaktuálnější. Pronést ho má živě.

„Já se přiznám, že s přípravou ještě chvilku počkám, nakonec my si 15. prosince na schůzi Senátu připomeneme 25 let trvání fungování Senátu. A tam bude možnost poprvé něco říci k té současné politické situaci a možná, že bude dobré k tomu něco přidat toho 1. ledna,“ řekl Vystrčil. 

U Fialy bude záležet na vývoji situace kolem vlády

Naopak stále není jasné, jestli k lidem na Nový rok z Kramářovy vily promluví designovaný premiér Petr Fiala. Záleží totiž i na tom, jestli už první lednový den bude jmenovaná jeho vláda.

Samozřejmě se tím zabýváme, nicméně v současné době řešíme prioritnější záležitosti spojené s jmenováním vlády, řekl tiskový mluvčí ODS Václav Smolka.

Jako první se rozhodl pro novoroční projev v roce 2019 Jaroslav Kubera (ODS), tehdejší šéf Senátu. Chtěl tak navázat do jisté míry na tradici předchůdců prezidenta Zemana. Přidal se k němu i předseda sněmovny. O rok později přibyl projev premiéra.