V sobotu přibylo 550 nakažených, nejvíce o víkendu od poloviny května

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

V sobotu laboratoře v Česku potvrdily 550 případů covidu. Je to nejvyšší víkendový nárůst od 15. května. Počet hospitalizovaných se ale snížil o 23 na 217 pacientů. V těžkém stavu je 37 z nich. Reprodukční číslo ukazující rychlost šíření nákazy kleslo z 1,32 na 1,29. Nad hodnotou jedna, která znamená zrychlování epidemie, se drží od konce srpna. Průměrná týdenní incidence covidu mírně stoupla na 41 potvrzených případů na sto tisíc obyvatel.

On-line přenos
Koronavirus - říjen
16:03

Němečtí politici vyzývají, aby se uskutečnila schůzka, na které by zástupci jednotlivých spolkových zemí a spolkové vlády hledali řešení, jak před příchodem zimy naočkovat více lidí posilovací dávkou vakcíny proti covidu-19.

15:49

Rakousko hlásí na 5700 nakažených za den. Za týden přibylo 362 nakažených na sto tisíc obyvatel.

14:01
Česko

Zákaz návštěv se kromě jičínské nemocnice týká i podřízené nemocnice v Novém Bydžově.

V mezitýdenním srovnání byly počty odhalených případů tento týden vyšší v pěti ze šesti dní. Výjimkou bylo pouze úterý, na které připadal svátek. Stejně jako loni začal letos počet nově potvrzených případů růst s koncem prázdnin, návratem lidí do práce, dětí do škol a celkově větší mobilitou ve společnosti.

Pro vývoj epidemie a případné zpřísňování či uvolňování opatření je nyní ale spíš než počet zjištěných nákaz rozhodující, kolik lidí s koronavirem skončí v nemocnicích a na jednotkách intenzivní péče. Na začátku tohoto týdne bylo s covidem hospitalizováno 226 lidí, do soboty tedy jejich počet klesl o devět. Pacientů v těžkém stavu je zhruba stejně.

Podle epidemiologa Rastislava Maďara už není většina lidí vůči covidu vnímavá tak, aby u nich způsobil vážnější stav, protože nemoc buď prodělali, nebo jsou očkovaní, případně oboje.

Nejhorší situace je v Praze, nejlepší v Karlovarském kraji

Epidemická situace se liší v jednotlivých krajích. Nejhorší zůstává v Praze, kde na sto tisíc obyvatel připadá v posledních sedmi dnech šedesát nakažených. V Moravskoslezském kraji je incidence 57, v Jihočeském kraji 51. Naopak relativně nejlépe je na tom Karlovarský kraj, kde za uplynulý týden připadá na sto tisíc obyvatel dvanáct případů koronaviru. V Královéhradeckém kraji je incidenční číslo patnáct, v Libereckém kraji šestnáct.

Od začátku epidemie odhalily laboratoře v Česku 1 693 790 případů nákazy. Většina lidí se z nemoci již vyléčila. S koronavirem naopak zemřelo 30 478 nakažených. V posledních šesti dnech eviduje ministerstvo jedenáct obětí. Ve středu zemřelo s koronavirem pět lidí, což je nejvíce od 10. června. Loni touto dobou umíraly zhruba dvě desítky nakažených za den.

Laboratoře v sobotu provedly zhruba čtyřicet tisíc testů, asi o třináct tisíc méně než před týdnem. Zdravotníci také první víkendový den podali přibližně dva tisíce dávek vakcíny proti koronaviru. To je o zhruba tisíc méně než před týdnem. Od začátku vakcinace bylo v zemi aplikováno celkově 11,8 milionu dávek. Ukončené očkování má téměř šest milionů lidí.