Armáda oficiálně ukončila působení v Afghánistánu, na padlé vojáky vzpomínal Opata nebo Metnar

Slavnostní ukončení české mise v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Vzpomínkou na padlé vojáky a slavnostním nástupem na pražském Vítkově česká armáda symbolicky ukončila své působení v Afghánistánu. Pietní připomínky zahraniční mise, na které sloužilo asi jedenáct a půl tisíce českých vojáků, se účastnili ústavní činitelé, zástupci armády i současní a bývalí vojáci, kteří v Afghánistánu působili. Doprovázel ji přelet vojenské techniky nebo výstava o historii mise.

„Symbolicky završujeme největší a nejdelší operační nasazení české armády v naší novodobé historii. Všichni jste v této neklidné zemi odvedli skvělou práci, kterou naši spojenci vysoce oceňovali,“ poděkoval na úvod ceremoniálu ministr obrany Lubomír Metnar (za ANO). Vojáci byli v přímém boji s teroristy, patrolovali, dělali doprovod a ostrahu nebo cvičili místní afghánské jednotky.

„Události posledních dnů mohou vzbuzovat pochybnosti o smyslu našeho působení v Afghánistánu. Je proto třeba zdůraznit, že hlavní cíl operace – tedy eliminace teroristických hrozeb v Evropě a USA – se nepochybně podařilo naplnit,“ hodnotí Metnar. Kromě samotným vojákům patří podle ministra poděkování i lidem, kteří se podíleli na evakuaci z Kábulu.

Čeští vojáci se do Afghánistánu podle Metnara v krátké době nevrátí. Velká společenství jako je Evropská unie a Severoatlantická aliance podle něj musí tlačit na Taliban, aby dodržoval sliby zejména v oblasti lidských práv.

„Hodně jsme se naučili, máme větší sebevědomí a naše armáda získala ve světě respekt. Plnili jsme těžké úkoly a nikdy jsme se neschovávali za druhé. Uvědomili jsme si, v jak bezpečné zemi žijeme a jaké máme možnosti. Není všude samozřejmé, že když odejdete z domova, tak se tam také vrátíte,“ hodnotí přínos mise náčelník generálního štábu Aleš Opata.

Podle Opaty misí v Afghánistánu také armáda navazuje na odkaz Jana Kubiše a Josefa Gabčíka a nemá se za co stydět. Během mise nepřišla o jediného diplomata nebo rozvojového pracovníka, které vojáci chránili. Opata od dubna 2006 velel českým vojákům z provinčního rekonstrukčního týmu.

Vzpomínky se z politiků dále zúčastnili mimo jiné premiér Andrej Babiš (ANO), předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS), šéf senátního výboru pro zahraniční věci, obranu a bezpečnost Pavel Fischer (nezávislý) či předsedkyně sněmovního výboru pro obranu Jana Černochová (ODS). Zúčastnili se také velvyslanci Německa a Afghánistánu v ČR.

Připomínka padlých a mise

Připomínka oběti českých bojovníků byla důležitou částí piety. Celkem na misi zemřelo při plnění úkolů 14 českých vojáků, je tak prozatím tou nejtragičtější. Vojáci čestné stráže postupně přinášeli fotografie padlých a kaplani přednesli krátkou vzpomínku. Následovala modlitba hlavního kaplana Jaroslava Knichala a minuta ticha, kterou doprovodila čestná salva a průlet letecké techniky.

Nad Vítkovem přeletěly dva stíhací letouny Gripen i dopravní stroje CASA a Airbus A-319, doprovodily je transportní i bitevní vrtulníky, které vypouštěly dým v národních barvách.

Události: Armáda oficiálně ukončila působení v Afghánistánu (zdroj: ČT24)

Na pietní akci byli pozváni zástupci jednotek, které v Afghánistánu v uplynulých letech působily. Na Vítkov přišlo zhruba osm set vojáků. Dorazili i ti, kteří byli během mise zraněni, včetně novodobého válečného veterána Lukáše Hirky, který na misi utrpěl v září 2012 vážné zranění hlavy a dlouho byl v kómatu.

Česká republika své vojáky z Afghánistánu ve spolupráci se spojenci stáhla na konci června. Většina politických představitelů Česka odchod ze země kritizovala, a to včetně prezidenta Miloše Zemana. Podle něj se bude muset NATO do Afghánistánu vrátit, protože Taliban v zemi opět vytvoří teroristická centra.