Setrvat v Afghánistánu nešlo věčně. Jejich armádě chyběla vůle bojovat, řekl český velvyslanec při NATO

Jakub Landovský byl hostem Interview ČT24 (zdroj: ČT24)

Po odchodu Američanů z Afghánistánu se Taliban dostal v zemi rychle k moci. Dvacetiletá mise NATO byla podle českého velvyslance při Alianci Jakuba Landovského i přesto úspěšná. Spojenci podle něj udělali v zemi maximum. Afghánské armádě chybí vůle bojovat, NATO jako vojenská organizace splnila svůj úkol na výbornou, myslí si Landovský, který byl hostem Interview ČT24.

„Mise v Afghánistánu byla vojensky úspěšná. Situaci rozhodně neprospělo, že jsme prodlužovali datum stažení, o kterém Taliban věděl, a zároveň s tím jsme neměli připravený záložní scénář na to, že dojde k úplnému zhroucení. Na druhou stranu není možné v té zemi setrvat věčně a budovat chiméru, která nikdy nedojde svého naplnění,“ zhodnotil situaci Landovský.

Americké tajné služby přitom před rychlým vývojem prezidenta USA varovaly. Landovský si ale netroufl tvrdit, zda by se rozhodnutí odejít z Afghánistánu změnilo, pokud by hrozby tajných služeb prezident vyslyšel. Možná by podle něj došlo k dřívější evakuaci diplomatů a spolupracovníků NATO. „Naše strana vsadila na podporu centrální vlády a zvítězilo povstalecké hnutí Taliban. Je otázkou, zda jsme byli schopni investovat tolik, aby tato situace nenastala,“ podotkl.

Afghánistán je podle Landovského velmi specifická země, kde nikdy nezakořenila žádná centrální autorita z důvodů etnických, geografických a také náboženských. Dvacetiletá mise v Afghánistánu měla podle něj smysl. „Když dojde k něčemu zásadnímu, jako je útok 11. září, tak to poslední, co by bylo možné předpokládat, je, že Západ nezareaguje. Spojené státy zareagovaly jasně a spojenci stáli všichni na jedné straně a podařilo se za tři měsíce dobýt celou zemi,“ uvedl Landovský. Doplnil ale, že se teď ukazuje, že spojenci přecenili vlastní síly z hlediska celkového cíle.

Obavy z vlády Talibanu

Landovský také zdůraznil, že současná situace v Afghánistánu se liší od té před dvaceti lety, protože i hnutí Taliban se  změnilo. „Taliban dneška nebude asi úplně ten samý, který vládl v Afghánistánu na konci devadesátých let,“ dodal.

Prezident Miloš Zeman ale varoval v souvislosti se situací v Afghánistánu před nebezpečím mezinárodního terorismu. Na setkání s českými velvyslanci prohlásil, že se do Afghánistánu budeme muset dřív nebo později vrátit. Situaci po odchodu koaličních vojáků ze země označil za debakl a ostudu.

Dnešní hnutí Taliban podle Landovského ale teď nemusí nutně podporovat mezinárodní terorismus, jako to činí al-Káida. „My můžeme jednom doufat, že neudělá chybu, jako udělal v roce 2001 a nenechá na svém území tyto skupiny plánovat teroristické útoky,“ řekl Landovský. Pokud by se naplnila slova prezidenta Zemana, pak by přišla podle českého velvyslance při NATO reakce a případný návrat Aliance do země.