Do Afghánistánu se budeme muset dřív nebo později vrátit, řekl Zeman

Projev prezidenta Zemana na setkání s velvyslanci (zdroj: ČT24)

Nástup radikálního hnutí Taliban k moci nad Afghánistánem představuje globální riziko, protože hrozí, že se země stane centrem mezinárodního terorismu, a zopakují se tak útoky podobné těm z 11. září 2001. V projevu k českým velvyslancům to prohlásil prezident republiky Miloš Zeman, podle kterého se Západ bude muset do Afghánistánu dříve, či později vrátit.

Taliban minulý týden s překvapivou rychlostí završil svoji ofenzivu a ovládl prakticky celý Afghánistán včetně metropole Kábulu. Okamžitě zavládly obavy, že hnutí nastolí tvrdý režim podle islámského práva šaría, jaký uplatňovalo již za své předchozí vlády v období 1996 až 2001, a že rozpoutá represe – třebaže Taliban formálně deklaruje, že chce vytvořit koalici široké národní shody.

„Je to bojová síla, dobře finančně vyfutrovaná, plná nenávisti. V jejím programu je ovládnutí světa se vším, co k tomu patří, jako je právo šaría, usekávání rukou, vypichování očí. Nevěřme slibům Talibanu. Bude lhát, bude podvádět a připravovat se k novým teroristickým útokům,“ prohlásil prezident Miloš Zeman ve svém tradičním projevu k českým ambasadorům.

„V Afghánistánu vybuduje nové teroristické centrum s tím, že bude bohatě financováno z výnosů prodeje opia, protože jak víte, Afghánistán je největším producentem opia na světě. Dřív nebo později se budeme muset do Afghánistánu vrátit – ale nejdřív musí přijít vlna teroristických útoků v novém balení, a to nemusí být za měsíc nebo za půl roku,“ předpovídá prezident.

Odchod západních vojáků ze země pod Hindukúšem považuje za debakl a ostudu způsobenou de facto Spojenými státy, protože „americký prezident zavelel, nu, a díky tomu všechny jednotky se daly na pochod domů. Cena, kterou jsme za to zaplatili, je znehodnocení všech investic včetně smrti našich vojáků.“

Zeman v této souvislosti rovněž zopakoval kritiku Severoatlantické aliance, kterou vznášel už v předchozích dnech. NATO se podle něj musí reformovat, „nemá-li být naprosto impotentní“ a vrátit se k programu boje s mezinárodním terorismem. Na rozdíl od něj, soudí prezident, Rusko a Čína nejsou nepřátelé.

Proti kritice Ruska a Číny

Právě Rusku a Číně se věnovala druhá část Zemanovy řeči. Prezident kritizoval „studenoválečnickou rétoriku“ zaznívající na adresu obou zemí v tuzemské i západní diskusi a kritizoval Spojené státy za to, že se „pletly do ujednání mezi Německem a Ruskem“ ohledně Nord Streamu 2.

„Malá až střední země má založit svou zahraniční politiku na ekonomické diplomacii, to znamená na podpoře exportérů i na získávání zahraničních investic a nemá být tou zemí, která bude poučovat ostatní, zejména pak velmoci, co všechno mají, anebo naopak nemají dělat, protože to mnohdy působí docela směšně,“ řekl Zeman velvyslancům.

Týdenní jednání

Pražská porada velvyslanců trvá celý týden. V pondělí ji v Černínském paláci zahájily projevy premiéra Andreje Babiše (ANO) a ministra zahraničí Jakuba Kulhánka (ČSSD). Mluvili třeba o důležitosti ekonomické diplomacie, o hlavních spojencích, na které by se Česko mělo orientovat, i o výzvách, které v blízké budoucnosti před českou diplomacií stojí.

Kulhánek zmínil také české předsednictví Evropské unii, kterého se Praha ujme příští rok. Právě tato otázka by měla být jedním z témat, které v následujících dnech velvyslanci detailněji proberou. Za zavřenými dveřmi by měli probírat široké spektrum zahraničněpolitických, bezpečnostních, konzulárních, unijních a ekonomických témat.

Velvyslanecká porada se koná po roční přestávce, loni ji ministerstvo muselo odložit kvůli restrikcím spojeným s epidemií covidu-19. Řada velvyslanců měla problém se do Prahy dostat. Proto ji diplomaté odložili na leden, kdy se ale epidemická situace opět zhoršila a opět se neuskutečnila.