Šarapatka stáhl žalobu na ministerstvo a podal novou přímo na Zemana za jeho výrok o vyhození pro neschopnost

Bývalý poradce z úřadu vlády a současný radní České televize Zdeněk Šarapatka stáhl žalobu na ministerstvo financí, kterou se domáhá omluvy za výrok prezidenta Miloše Zemana o vyhození Šarapatky pro neschopnost. Současně plánuje podat novou přímo na prezidenta. Reaguje tak na rozsudek Ústavního soudu, že odpovědnost za výrok nese Zeman jako soukromá osoba. Informovaly o tom Seznam Zprávy.

Šarapatka stát žaloval kvůli prezidentově tvrzení, že ho vyhodil pro neschopnost. O tom, že za výroky nese odpovědnost Zeman jako soukromá osoba, rozhodl Ústavní soud. Podle něj výrok nesouvisel s výkonem prezidentské funkce.

„Chceme vše urychlit, proto jsme žalobu stáhli. A nyní ji podáme k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 znovu. Tentokrát už přímo na pana Miloše Zemana,“ uvedl pro Seznam Zprávy Šarapatkův právník Artur Ostrý. Právní zástupce Hradu Marek Nespala serveru řekl, že zatím informaci o zpětvzetí žaloby nemá. Podotkl, že pokud bude podána nová žaloba, půjde o „nový právní příběh“.

Prezident v listopadu 2017 v televizi Barrandov řekl, že Šarapatku vyhodil pro neschopnost. Šarapatka přitom odešel z úřadu vlády v době, kdy byl Zeman premiérem, po dohodě.

Šarapatka nejdříve zažaloval ministerstvo financí, podle tehdejšího výkladu totiž prezidenta nešlo přímo žalovat za výrok, který souvisí s výkonem jeho funkce. Soudy žalobě vyhověly a ministerstvo se následně omluvilo. Ústavní soud ale rozhodnutí soudů zrušil, spor se tak vrátil k Obvodnímu soudu pro Prahu 1.