Armáda odjela s těžkou technikou z jižní Moravy, kde pomáhala obcím zasaženým tornádem

Armáda s posledními těžkými stroji a vojáky opustila Hodonín, kde od konce června pomáhala obcím po ničivém tornádu. V pondělí přijede 12 nových vojáků s technikou, která bude pomáhat v logistických skladech humanitární pomoci v obcích. Informoval o tom velitel úkolového uskupení na jižní Moravě Martin Žerava. Armáda pomáhala v postižených obcích více než měsíc, vystřídalo se tam přes tisíc vojáků.

Armádní vozidla odjela na etapy. První vyrazilo z hodonínského areálu Ploma, kam se všichni sjeli. Poslední vůz vyjel kolem 13:30. „Odjíždíme jako kompletní úkolové uskupení. Odjíždí zemní stroje, které se podílely na likvidaci a odvozu sutin a veškerého odpadu, který po katastrofě vznikl. Podílely se také na zemních pracích,“ uvedl Žerava.

Těžká technika odjela za doprovodu vojenské policie do posádek Bechyně a Olomouc, logistika do Olomouce a Lipníka nad Bečvou a příslušníci velitelského stanoviště zamířili do Lipníka nad Bečvou a Opavy. „Přepravíme se po čtyřech skupinách. Předpoklad ukončení přesunu je ve večerních hodinách,“ doplnil Žerava.

Vojáci budou dál pomáhat ve skladech

Podle něj v pondělí přijede jiný tým s 12 vojáky z povolání a s vysokozdvižnými vozíky nebo valníky. „Budou se podílet na zabezpečení skladů humanitární pomoci, která je v obcích,“ poznamenal Žerava. V postižených obcích by vojáci měli být do pátku 23. srpna. Armáda tam působila od 25. června.

Bouřka s kroupami a tornádem se přehnala Břeclavskem a Hodonínskem poslední červnový čtvrtek. Zemřelo šest lidí. Živel poničil 1200 domů, z nichž asi 200 muselo k zemi. Bouře způsobila škody za miliardy korun.