Volby by v červnu vyhrálo ANO, Přísaha by byla před KSČM a ČSSD, říká model Medianu

Podpora hnutí ANO se zvýšila a podle modelu agentury Median by volby do Poslanecké sněmovny v červnu vyhrálo s 26 procenty hlasů. Po čtyřech měsících se tak opět dostalo v průzkumu do pozice lídra, kde vystřídalo koalici Pirátů a Starostů. Tu by podpořilo 21,5 procenta lidí. Následovala by koalice Spolu, kterou tvoří ODS, lidovci a TOP 09, s 20 procenty hlasů. Do dolní parlamentní komory by se ještě dostala SPD a hnutí Přísaha před KSČM a ČSSD se zhruba pěti procenty hlasů. Vítězství ANO v červnu predikuje i volební model agentury Ipsos.

Podpora ANO se proti květnu podle Medianu zvýšila o tři procentní body, zatímco Piráti a STAN si pohoršili o 2,5 bodu, preference Spolu se téměř nezměnily. Meziměsíčně ztratilo i SPD, kterému by nyní dalo hlas osm procent občanů, tedy o procentní bod méně než v květnu.

Hnutí Přísaha Roberta Šlachty si od té doby polepšilo o dva body na šest procent, předběhlo tak ČSSD i KSČM, které od května ztratily. Komunisty by v červnu volilo 5,5 procenta lidí, o půl bodu méně než o měsíc dříve. Podpora sociální demokracie pak klesla o dva body na pět procent.

„Vzhledem k nezakotvenosti voličů není vhodné predikovat, která ze stran se ziskem okolo pěti procent by se nyní reálně dostala do Poslanecké sněmovny,“ doplnili v této souvislosti autoři průzkumu. Navíc statistická odchylka v případě malých stran činí plus minus půl procentního bodu a u největších až 3,5 bodu.

Shoduje se i CVVM

Vítězství ANO ve volbách predikoval i červnový volební model Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), podle kterého by ANO mělo 24,5 procenta volebních hlasů. Piráti a STAN by měli 22,5 procenta a koalice Spolu 19,5 procenta. Naproti tomu podle červnového modelu agentury Kantar CZ by ANO bylo až třetí se ziskem 21,5 procenta hlasů, na první příčce by byli Piráti a STAN s 24 procenty následovaní s odstupem půl procentního bodu koalicí Spolu.

Median uvedl, že co se týče volebních potenciálů, ty jsou u tří hlavních subjektů vyrovnané. Pokud by ANO získalo hlasy od všech voličů, kteří jeho volbu vážně zvažují a nevylučují účast ve volbách, mělo by 29,5 procenta hlasů, tedy stejně jako koalice Pirátů a STAN. Volební potenciál koalice Spolu byl v červnu podle Medianu 28 procent.

Nejsilnější volební jádro, které ukazuje, kolik procent hlasů by strana získala, pokud by ji volili jen přesvědčení voliči, má podle Medianu ANO. Zisk přesvědčených voličů by mu v červnu stačil na volební výsledek na úrovni 15,5 procenta. U koalic Pirátů a STAN a Spolu je volební jádro shodně ve výši 12,5 procenta.

Data pro volební model sbíral Median od 1. do 30. června a do průzkumu se zapojila tisícovka lidí starších 18 let. Červnových voleb by se zúčastnilo podle zjištění agentury 63 procent voličů a zhruba 30 procent by k volbám do Poslanecké sněmovny určitě nešlo.

Podobně to vidí i model od Ipsos

Vítězství ANO předpokládá i červnový model agentury Ipsos. Volilo by ho 23,5 procenta lidí. V těsném závěsu by skončila s 23,1 procenta koalice Spolu, tvořená ODS, lidovci a TOP 09, následovaná koalicí Pirátů a STAN s 22,4 procenta hlasů. Vzhledem ke statistické chybě, která je u malých stran plus minus 1,1 procentního bodu a u velkých stran až 3,1 bodu, by vítězem mohlo být kterékoli z prvních tří uskupení, uvádí agentura.

Přes pětiprocentní hranici nutnou pro vstup do Poslanecké sněmovny by se v červnu dostalo podle modelu Ipsos ještě SPD, které by získalo 9,6 procenta hlasů, a hnutí Přísaha s 5,6 procenta. ČSSD a KSČM by měly shodně 4,7 procenta hlasů.

V průzkumu Ipsos si ANO od minulého měsíce polepšilo o 1,4 procentního bodu. Podpora Spolu se od května nezměnila, zatímco Piráti a STAN si pohoršili o 1,3 bodu.

Volební model – červen 2021
Zdroj: Ipsos

Nicméně koalice Pirátů a STAN má podle Ipsos největší volební potenciál. Pokud by ji volili všichni voliči, kteří ji aspoň zvažují, činil by její volební výsledek 39,7 procenta. Potenciál koalice Spolu je jen mírně nižší, činí 39,4 procenta. U ANO dosahuje 32,8 procenta.

Ve volebním modelu Ipsos si z ostatních stran proti květnu polepšily Přísaha a ČSSD, naopak KSČM a SPD si pohoršily. Přísaha by měla v červnu o 1,3 bodu více hlasů a sociální demokraté o 0,6 bodu více. Komunisté ztratili 1,1 bodu a SPD 0,6 bodu.

Volební účast by v červnu dosáhla 64 procent, uvedla agentura Ipsos. Průzkum provedla v době od 2. do 6. června a zúčastnilo se ho tisíc lidí starších 18 let. Výzkum byl realizován pro koalici Spolu.