Až polovině plaveckých škol hrozí na podzim zánik. Některým už teď chybí personál

Až polovina plaveckých škol by mohla na podzim zavřít, pokud se bude znovu zavírat jejich provoz. ČT24 to řekla předsedkyně Aliance dětského plavání Martina Hacklová. Zdůraznila také, že se všichni členové potýkají v důsledku pandemie s velkými finančními potížemi. Některá plavecká centra také varují před nedostatkem personálu v oboru.

Ze 48 členů v Alianci dětského plavání zatím definitivně neotevře jeden. Ostatní se ale podle předsedkyně aliance Martiny Hacklové potýkají s finančními problémy. „Aby byly provozy udrženy, byla většina donucena sáhnout do vlastních rezerv, vzít si milionové úvěry či zřídit transparentní účty,“ vysvětluje Hacklová.

Rok uzavírky byl náročným například pro Baby Club Juklík. „Nás ten rok finančně devastoval. Museli jsme si vzít pět milionů úvěr, abychom přežili,“ uvedl provozovatel Ondřej Čepek. Sehnat banku, která uzavřené provozovně poskytne úvěr, byl podle něj nadlidský úkol. „Bez úvěru by už Juklík nefungoval,“ zdůraznil.

Otevření v létě ale podle Čepka nic neřeší. „Hlavní sezona je pro nás září–červen. V případě, že se na podzim přižene další lockdown a stát neudělá jako do teď nic, skončíme. Už to neustojíme,“ vysvětlil.

„Uzavření, respektive zákaz provozu ze strany státu, nás samozřejmě ovlivnil po finanční stránce téměř likvidačně. Jsme v nájmu, který stále musíme platit, stejně tak i zálohy na energie a další provozní věci, které souvisejí se zakonzervováním bazénu,“ okomentoval situaci Martin Kejval, zakladatel a spolumajitel společnosti Centrum dětského plavání Magic Castle.

Personál kvůli nejistotě z oboru odchází

Některé plavecké školy se už nyní potýkají s nedostatkem personálu. Kvůli nejistotě z oboru odešli a školy se obávají, že by se pracovníci nemuseli vrátit. „Jelikož máme hodně brigádníků, propouštět jsme nemuseli, nicméně již nyní víme, že po otevření nenastoupí všichni, někteří si museli najít jinou práci,“ potvrdila provozní manažerka Plavecké školy Žabička Veronika Tíková.

Podobně situaci vidí i Martin Kejval z Centra dětského plavání Magic Castle a Ondřej Čepek z Baby Clubu Juklík. „Mnoho lidí si našlo jinou práci a je zatím velkou otázkou, kdo se k plavání kojenců a malých dětí vůbec vrátí. Počítáme s nedostatkem personálu,“ uzavřel Čepek.