Počasí způsobilo problémy na Opavsku. Meteorologové dále varují před dešti a povodněmi

Počasí způsobilo problémy na Opavsku (zdroj: ČT24)

Na nejvyšší stupeň povodňové pohotovosti, který znamená stav ohrožení, vystoupal večer potok Hvozdnice v Jakartovicích na Opavsku. Podle meteorologů dosáhla hladina úrovně padesátileté vody, po desáté hodině večer začala klesat. Český hydrometeorologický ústav varuje před povodněmi ve velké části republiky, očekává však první, maximálně druhý povodňový stupeň. Nadále platí i výstrahy před vydatným deštěm nebo silnými bouřkami, které se týkají hlavně Moravy a Slezska, ale i východu a severovýchodu Čech.

V podvečer začala prudce stoupat hladina Hvozdnice, za tři hodiny se zvedla ze 40  na 180 centimetrů. Podle Českého hydrometeorologického ústavu zaplavila Jakartovice padesátiletá voda, což odpovídá extrémnímu povodňovému ohrožení. Kolem desáté večer voda kulminovala a začala mírně klesat.

Povodeň v Jakartovicích se projevila i níže, například v Opavě večer stoupla hladina řeky Opavy. Ta je však mnohem mohutnější než Hvozdnice, a tak zůstává ještě hluboko pod úrovní povodňové aktivity. V Děhylově se však již i Opava dostala na první povodňový stupeň. 

Voda se vylila i v několika dalších obcích na Opavsku. Nešťastně si počasí pohrálo s obyvateli Šilheřovic, kde se místní potok vylil z koryta dva dny v řadě a opakovaně vyplavil garáže a sklepy. Mimo koryto se dostal i Heraltický potok ve Velkých Heralticích.

Podle meteorologů hrozí, že voda může zaplavovat níže položené obydlené oblasti či komunikace. Lidem doporučují parkovat vozidla na výše položených místech a omezit pohyb v podmáčených oblastech, kde hrozí pády stromů.

Meteorolog ČHMÚ Miloš Dvořák očekává, že v noci ještě přijdou na Opavsko další srážky. „Už nebudou takové intenzity, ale je pravda, že povodí a půda už je podmáčená, takže stačí málo k tomu, aby se hladina zvedala,“ upozornil.

Na prvním stupni se před půlnocí nachází i několik dalších toků, část ve Slezsku, ale většina v Čechách. Povodeň je na Blanici, Úslavě, Klabavě, Holoubkovském potoce, Berounce, Červeném potoce, Botiči a také na Moravici, Ropičance a Jevišovce.

Povodňové výstrahy vydali meteorologové pro Slezsko, severní část Moravy, východ a severovýchod Čech a také pro jižní Čechy. Platí do pátečního večera. Většinou očekávají maximálně první stupeň povodňové aktivity, jen na Novohradce a případně na horní Moravě a jejích přítocích by se mohly hladiny zvýšit na úroveň druhého stupně.

Stále platí i výstrahy na vydatný déšť či silné bouřky. Výstraha na bouřky, která se týká Slezska, severní poloviny Moravy a také částí Pardubického, Královéhradeckého a Libereckého kraje, platí do půlnoci ze čtvrtka na pátek. Výstraha na vydatný déšt vyhlášená pro jižní Moravu a celou oblast Českomoravské vrchoviny pak platí až do pátečního dopoledne. Spadnout může přes 30 milimetrů srážek za šest hodin, při bouřkách ještě více. 

V Česku prší už od středy

Hasiči v Moravskoslezském kraji mají za sebou náročný den, zasahovali v malých obcích i ve městech. Přes dvě hodiny hasiči odčerpávali vodu ze sklepa Městské nemocnice Bohumín.

V Šilheřovicích na Opavsku museli odvést dva lidi z rodinného domku, nikdo se ale nezranil. „Setmělo se ze všech stran a Šilheřovický potok se během jedné hodiny změnil v kanál Dunaj–Odra–Labe. Prohnal se vesnicí od horního konce až po ten spodní,“ popsal bleskové záplavy starosta Šilheřovic Radek Kaňa (ODS).

Do potoka se z okolních polí spláchla ornice, zanesla jej, a tok tak neměl dostatečnou kapacitu, aby vodu z území obce odvedl. Přidala se navíc voda ze dvou přeteklých rybníků a zatopila několik desítek domů podél potoka. Dostala se především do sklepů a garáží. Místní obyvatelé tvrdí, že tak bleskovou povodeň ještě nezažili. Nicméně to, že se potok vylije, není tak neobvyklé. Podle starosty ale lepšímu povodňovému zabezpečení obce zatím brání složitý výkup potřebný pozemků.

V Šilheřovicích se potok vylil již ve středu, úklid po první záplavě přišel nazmar. Ve čtvrtek hasiči do večera nemohli začít vodu ze sklepů a garáží odčerpávat, protože stále prší. Úklid tedy nejspíše bude možný až v pátek ráno.

V okolí Hlučína na Opavsku odklízeli především bahno. „Většina zásahů se odehrála po 20. hodině a skončila do středeční půlnoci, ,pouze‘ na území obcí Šilheřovice, Hať a Píšť se bude ve čtvrtek pokračovat s odklízením nánosů bahna v domech i na silnici,“ rekapituluje mluvčí hasičů Petr Kůdela.

Hasiči z Moravskoslezského kraje ve čtvrtek večer vyčíslili počet svých dosavadních zásahů více než na dvě stě, z toho přes sto bylo na Opavsku.

V Olomouckém kraji hasiči vyjížděli kvůli dešťům a bouřkám patnáctkrát, zasahovali nejčastěji na Šumpersku a Jesenicku. „Šlo především o čištění komunikací od naplaveného bláta, čištění propustků, odstraňování stromů z komunikací a železniční tratě a v jednom případě jsme také čerpali vodu ze sklepa,“ komentuje mluvčí Lucie Balážová.

iReportér: Česko zasáhly vytrvalé deště (zdroj: iReportér)

Déšť komplikuje zpevňování břehu řeky Úpy

V Trutnově v Královéhradeckém kraji komplikuje dělníkům počasí práci na výstavbě stabilizační zdi levého břehu Úpy. Déšť a tání sněhu zvedly hladinu řeky, která nemá žádný odtok ani regulační prvek. Dotěsnit oddělovací hráze pomáhá stavbařům kráčející bagr, odsávání vody mají na starosti speciální čerpadla.

„Řeka Úpa nám kolísá od dvaceti do devadesáti centimetrů a tím významně negativně ovlivňuje stavbu,“ vysvětlil ředitel stavební divize společnosti Labská Miloslav Eliáš.

Stávající úprava břehů je z roku 1912. „Na levém břehu je nízká kolmá zídka, na kterou navazuje šikmý opevněný svah. Tato úprava není v pořádku a dochází zde k erozi břehu,“ řekla mluvčí Povodí Labe Hana Bendová. Dělníci ji proto museli odstranit a teď staví novou. Jedná se o dva úseky. Každý má délku přes dvě stě metrů. Stavba potrvá až do března příštího roku.