Na horách nasněží do pátku až 25 centimetrů, mokrý sníh může lámat stromy a působit výpadky proudu

Podle kalendáře je sice polovina dubna, na horách to ale vypadá na leden. Na hřebenech Krkonoš leží místy až přes metr sněhu a tamní horská služba varuje před náledím a ledovkou. Zároveň upozorňuje na špatnou viditelnost kvůli mlze – dohlednost na hřebenech je do jednoho kilometru. Sněží také na Jesenicku, v Beskydech horská služba varuje před hlubokým sněhem. Sněhu má přibývat i dál, a to také v příhraničních regionech na severu Česka. V Krkonoších, Jizerských a Orlických horách může do pátečního rána nasněžit až 25 centimetrů.

„Výstraha platí po celých hřebenech Krkonoš, každý by se podle toho měl zařídit. Na hřebenech je místy vyfoukáno na ledovou vrstvu. Během dne se může situace měnit,“ informoval ráno náčelník krkonošské horské služby Pavel Jirsa.

V Krkonoších nadále platí druhý stupeň lavinového nebezpečí z pětibodové mezinárodní stupnice. Na hřebenech hor je 80 až 130 centimetrů sněhu, více ho je ve žlabech a odtrhových zónách. Uvolnění laviny je možné především při velkém dodatečném zatížení, a to hlavně na strmých svazích většinou uvedených v lavinové předpovědi. Možnost samovolného uvolnění velmi velkých lavin se nepředpokládá, uvedla horská služba.

„Po oteplení se opět ochladilo, čímž vznikla na povrchu krusta. Za posledních 24 hodin napadlo pět centimetrů nového sněhu v kombinaci se severním větrem,“ uvedl na webu Horské služby Krkonoše Robert Dlouhý. Jen za poslední sněžení pak napadlo na krustu 18 centimetrů nového sněhu, dodal. V Krkonoších by mělo sněžit dále i během dne, podle meteorologů by mohlo přibýt za působení silného větru až dalších dvacet centimetrů.

Lavinové nebezpečí bylo v Krkonoších v této zimní sezoně poprvé vyhlášeno 4. ledna. V Krkonoších je lavinová činnost intenzivní, na obou stranách hor je zmapováno přes sto míst o celkové rozloze 554 hektarů, kde se lze setkat s lavinami.

Lavinovými lokalitami na české straně Krkonoš jsou Kotelní jámy, údolí Bílého Labe od Boudy u Bílého Labe, Kozí hřbety a Labský, Obří, Dlouhý a Modrý důl, na polské straně Sněžné jámy, Kociol Lomniczki nebo Bialy Jar.

V Krkonoších v lavinách letos zahynuli dva lidé. Sedmnáctiletý skialpinista zemřel 15. února v lavině, kterou strhl od Slezského domu do žlabu Úpičky v Obřím dole. V neděli 14. března skončila v lavině v oblasti Mužských kamenů na polské straně hor pětatřicetiletá skialpinistka z Mělnicka. Po převozu do nemocnice zemřela. 

Studio ČT24: Další sněžení v Jeseníkách. O nebezpečí lavin hovořil specialista Škovránek (zdroj: ČT24)

V horských oblastech Jesenicka napadlo až patnáct centimetrů sněhu

Sníh přibyl i v nejvyšších oblastech Jesenicka, tam v noci na čtvrtek napadlo dalších až patnáct centimetrů sněhu. V okrese navíc stále sněží, řekl ráno dispečer jesenické správy silnic. Silnice jsou sjízdné, zvýšená opatrnost je ale namístě, a to především v oblasti Zlatých Hor. Silničáři mají venku veškerou dostupnou techniku v terénu.

Jesenická horská služba také po poledni vyhlásila druhý lavinový stupeň z pětibodové škály. Horští záchranáři ho zvedli po čtvrtečním měření na základě množství sněhu, které pokrylo hory v tomto týdnu. Na Ovčárně leží 140 centimetrů sněhu, za poslední dva dny napadlo 40 centimetrů sněhu, řekl dispečer jesenické horské služby Jiří Hejtmánek.

Naopak v sousedním okrese Šumperk byly ráno silnice holé a suché. „U nás nesněží, chytlo to momentálně Jesenicko,“ uvedl dispečer šumperské správy silnic.

Podle dopravních informací policie jsou problémy od rána na silnicích mezi Vápennou a Lipovou-lázněmi na Jesenicku, kterou pokrývá ledovka a sníh. Podle policie zde uvázlo několik kamionů, úsek je nyní uzavřen v obou směrech od Vápenné po Jeskyně Na Pomezí, uvedla policie. 

Horská služba v Beskydech varuje turisty před hlubokým sněhem

Pohyb po turistických trasách komplikuje intenzivní sněžení také ve vyšších polohách Beskyd, kde momentálně leží až půl metru sněhu. Lidé by podle záchranářů neměli počasí a sněhové podmínky podceňovat, túry zvážit a popřípadě se na ně dobře vybavit, řekl náčelník HS Beskydy Radovan Jaškovský. Například ve středu odpoledne záchranáři pomáhali dvěma turistkám, které v hlubokém sněhu uvázly.

„Vzhledem k nové sněhové nadílce je v Beskydech vydána výstraha před hlubokým sněhem. Na tento fakt by všichni turisté při plánování výletů měli brát ohled. V těchto podmínkách je vcelku běžné přecenit síly a pak zůstat s potřebou pomoci někde v nepřístupném terénu. A opět připomínám nutnost dobrého ošacení a vybavení,“ zdůraznil Jaškovský.

Šedesátileté ženě a její dceři záchranáři pomáhali ve středu okolo 17:00 u rozcestí Malý Polom. Mladší žena kontaktovala záchranáře, že maminka je chůzí v hlubokém sněhu zcela vyčerpaná a nemůže pokračovat. „Starší paní byla podchlazená a zcela vyčerpaná. Jinak ale byla v pořádku. Ženám jsme pomohli dostat se k jejich autu,“ řekl za zasahující záchranáře Marcel Svoboda.

Sněžit bude dál, mokrý sníh může lámat větve

Do pátku se očekává další přibývání sněhu, a to nejen na horách v Jeseníkách a Beskydech, ale také v příhraničních regionech na severu Česka. I v Krkonoších, Jizerských a Orlických horách tak může do pátečního rána nasněžit až 25 centimetrů nového sněhu, jak vyplývá z aktuální výstrahy Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ).

V regionech hor a předhůří na severu a severovýchodě Moravy a ve Slezsku trvale a vydatně sněží od úterý. V polohách nad 350 metrů nad mořem tam přibylo až deset centimetrů sněhu, na horách až 40 centimetrů. „Na návětří hor a ve vrcholových polohách připadlo v extrému až 60 centimetrů (Lysá hora),“ uvedli meteorologové.

Aktuální výstraha rozšiřuje územní platnost o regiony na severu území, snižuje nadmořskou výšku tvorby nebezpečné sněhové pokrývky od středních poloh a prodlužuje platnost do pátečního rána. Výstraha je platná do pátečních 06:00 pro části Zlínského, Moravskoslezského, Olomouckého, Pardubického, Královéhradeckého, Libereckého a Ústeckého kraje.

Vedle problémů v dopravě může mokrý sníh podle meteorologů lámat větve a stromy, nelze proto vyloučit škody na drátech elektrického vedení a výpadky v dodávkách proudu. Při cestování doporučují sledovat dopravní zpravodajství a při cestách do hor i sněhové řetězy.