Sníh zkomplikoval dopravu, provoz na řadě míst blokovaly nehody a uvízlé kamiony

Dopravu na mnoha místech v Česku komplikuje počasí, ve výše položených oblastech leží čerstvý sníh. Na Vysočině jsou silnice sjízdné jen s opatrností, některé úseky blokovaly nehody nebo uvízlé kamiony. Problémy jsou taky na hlavních tazích. Sněžení ztěžuje dopravu i v Beskydech, na Zlínsku, Šumpersku, v Pardubickém kraji nebo na Vysočině.

Dopravní nehoda čtyř vozidel komplikovala ráno provoz na 236. kilometru dálnice D35 ve směru z Olomouce na Mohelnici. „Provoz tam byl zcela obnoven krátce po 10:00. Na dálnici D35 mezi Mohelnicí a Litovlí se v obou směrech vytvořily kolony,“ informovala mluvčí.

Problémy s dopravou byly i v ostatních oblastech Šumperska. „Dopoledne byl obnoven provoz pro nákladní automobily na silnici mezi Šternberkem a Moravským Berounem na Olomoucku. Policie nabádá řidiče k opatrnosti,“ sdělila Vybíhalová.

Komplikace byly na silnici I/35 ve směru z Mohelnice na Studenou Loučku na Šumpersku. Úsek zvaný Mohelnický kopec byl ráno nesjízdný pro nákladní dopravu. Nákladní auta ráno stála také na silnici I/46 v kopci mezi Šternberkem a Moravským Berounem. Tato silnice byla dopoledne chemicky ošetřena a už je v obou směrech průjezdná pro osobní i nákladní vozidla.

Sněžení v noci a ráno zasáhlo většinu Olomouckého kraje. Například u Moravského Berouna na Olomoucku napadlo až pět centimetrů sněhu. Rozbředlý sníh byl ráno také na dalších silnicích ve vyšších polohách Jesenicka, Šumperska, Olomoucka a Prostějovska. 

Nehody na Zlínsku a Vsetínsku

Na silnicích ve Zlínském kraji od čtvrtečního rána místy leží sníh, případně zůstávají po chemickém ošetření mokré. Sjízdné jsou se zvýšenou opatrností, vyplývá z údajů zveřejněných Ředitelstvím silnic a dálnic. Na silnici I/50 poblíž motorestu Rasová v katastru obce Komňa na Uherskohradišťsku podle hasičů ráno bouraly osobní auto a dodávka, v místě se tvoří kolony.

Nehoda se na I/50 stala krátce po 05:00. Krajští hasiči na Facebooku napsali, že vozovka je zasněžená, podle ŘSD i zledovatělá. „Zdravotnická záchranná služba Zlínského kraje odvezla sanitkou jednu zraněnou osobu do nemocnice,“ uvedl mluvčí hasičů Roman Žemlička. Hasiči u vozidel zajistili protipožární opatření, nehodou se zabývá policie.

Další nehody komplikovaly provoz na silnici I/49 u Bratřejova na Zlínsku nebo v Rožnově pod Radhoštěm – Hážovicích na Vsetínsku. Na silnici I/54 mezi Slavkovem a Stráním na Uherskohradišťsku se tvoří ledovka, řidiči by zhruba sedmikilometrovým úsekem měli projíždět se zvýšenou opatrností.

Sněžit může celý den, upozorňují meteorologové

Kvůli sněžení si mají řidiči dát pozor také v Pardubickém kraji a na Vysočině. Policie tam zaznamenala přes 30 dopravních nehod, zranilo se při nich šest lidí. Silničáři měli dvě hodiny po poledni hlášený jeden zavřený úsek silnice. Šlo o trasu I/23 mezi Starou Říší a Telčí na Jihlavsku, kde odtahová služba vyprošťovala havarovaný kamion u vsi Stranná. V kraji pořád jezdilo 12 sypačů.

 V Ústeckém kraji se zase na Děčínsku tvořily ráno v obcích Kytlice, Huntířov a Ludvíkovice sněhové jazyky. Ty se mohou tvořit i v Královéhradeckém kraji, zejména v horách. Na silnicích v hradeckém kraji ráno zůstávala vrstva rozbředlého sněhu. Řidiči mají být opatrní hlavně na Jičínsku, Královéhradecku a Trutnovsku.

Sněžit podle meteorologů může místy i během čtvrtečního odpoledne, později ale od západu budou srážky ustávat. Odpoledne vystoupí teploty nejvýše k sedmi stupňům. Vát bude čerstvý vítr, který může mít někde v nárazech rychlost i kolem 55 kilometrů v hodině, k večeru bude slábnout. Noc na pátek bude ještě mrazivá, ale v pátek se už začne výrazně oteplovat.