V Libereckém kraji a na Vysočině mohou namrzat silnice, řidiči by měli být opatrní

V Libereckém kraji je sníh na vozovkách v horských oblastech Jablonecka a Semilska. Povrchy silnic jsou jinak v kraji mokré a mohou namrzat, upozorňují silničáři. Varování platí i pro rychlostní silnici 35 mezi Libercem a Turnovem. Vyplývá to z údajů na webu Ředitelství silnic a dálnic. Namrzlé silnice mohou dělat potíže i na Vysočině. „Voda, která napadla v první půlce noci, zmrzla,“ řekl dispečer k situaci v tomto kraji.

V noci v Libereckém kraji mrzlo, teploty k ránu klesly k minus pěti stupňům Celsia a v mrazové kotlině Jizerka v Jizerských horách dokonce pod minus deset stupňů.

Na silnici 10 z Jablonce nad Nisou do Harrachova je rozbředlý sníh a na vozovkách nižších tříd v Jizerských horách a západní části Krkonoš je zledovatělé vrstva sněhu krytá posypem.

Pro nákladní vozy nad šest tun je nadále na Liberecku preventivně uzavřená silnice III. třídy přes Oldřichovské sedlo mezi Mníškem a Raspenavou, za současných klimatických podmínek je pro ně náročné stoupání obtížně sjízdné.

Podle předpovědi by v kraji měla být proměnlivá oblačnost s ojedinělými sněhovými přeháňkami, pod 400 metry nad mořem budou srážky smíšené nebo dešťové. Teploty přes den se dostanou maximálně ke třem až šesti stupňům Celsia, na horách k nule.

Na Vysočině v noci padal déšť se sněhem, na silnicích zmrzl

Na Vysočině padal v noci déšť se sněhem, který k ránu na silnicích zmrzl. Vozovky jsou sjízdné se zvýšenou opatrností, řekl dispečer krajské správy a údržby Roman Hubený. Jezdilo okolo 90 sypačů. Silnice I. a II. třídy jsou mokré po chemickém ošetření. Řidiči by měli dávat pozor hlavně na vedlejších komunikacích, které se sypou drtí. 

Sněhové nebo smíšené přeháňky mohou být na Vysočině podle meteorologů místy i odpoledne, večer budou srážky ustávat. Nejvyšší denní teploty budou mezi jedním až čtyřmi stupni Celsia.