Benešová svolila. Navrhne nové soudce, množství práce chce ale pokrýt hlavně asistenty

UDÁLOSTI: Personální tíseň soudů mají vyřešit asistenti (zdroj: ČT24)

Ministerstvo spravedlnosti vedené Marií Benešovou (za ANO) vyslyšelo volání soudců po posilách a v odůvodněných případech navrhne jmenování nových soudců, třebaže se tomu původně bránilo. Justiční práci chce ale sanovat v první řadě větším počtem soudních asistentů.

Podle informací webu Česká justice má soudnictví přijít v letošním roce zhruba o dvě stovky tabulkových míst. Ministerstvo spravedlnosti redukci vysvětluje tím, že oproti posledním deseti letům klesla kriminalita, a tím pádem se i snížilo množství případů (takzvaného nápadu), kterými se čeští soudci musí zabývat.

Samotné soudy ovšem toto tvrzení problematizují, nebo přímo rozporují. „Nápad je sice na čísla nižší, ale složitost případů je minimálně srovnatelná s loňským rokem,“ sdělila soudkyně Obvodního soudu pro Prahu 1 Pavla Hájková. Její kolega ze čtvrté městské části Pavel Pražák pak uvádí, že jemu případů od nového roku naopak více než dvojnásobně přibylo – nyní musí zpracovat devadesát nových žalob.

Problém mají především ty soudy, kde se řeší složitější kauzy. „Se svými kolegy se zde standardně setkávám o sobotách. Část nás má druhou kancelář ve svých domovech,“ uvádí předsedkyně senátu Městského soudu v Praze Monika Křikavová.

Resortní recept: Více asistentů

Nyní šéfové soudů domluvili s ministerstvem ústupky, mohou ale počítat s posílením jen v řádu jednotek soudců na jednotlivých soudech. „Jsme ochotni jednat individuálně nad systemizací, ale opravdu individuálně. Aby docházelo k plošnému navyšování počtu soudců, nechceme,“ sdělil mluvčí resortu Vladimír Řepka. Dodal, že ministerstvo chce pracovat především s navyšováním počtu asistentů. Kolik přesně by jich mělo přibýt, zatím neoznámilo.

Tento krok bychom uvítali, reagovala Ilona Benešová z Obvodního soudu pro Prahu 4. „Aktuálně máme jednoho asistenta na dva soudce, ale ideální i zákonem předpokládaný stav je jeden asistent na jednoho soudce.“

Změna je podle představitelů justice potřebná co nejrychleji. Některé pražské soudy očekávají, že se personální situace může v průběhu roku ještě zhoršit, hrozí totiž odchody řady zkušených soudců do důchodu.