Policie otevřela příjezdy do Bedřichova. Ráno byly zavřené kvůli náporu běžkařů

Policie v neděli krátce před půl osmou opět uzavřela příjezdové cesty do Bedřichova na Jablonecku kvůli náporu běžkařů. Okolo 10:00 provoz obnovila v obou směrech, tedy od Jablonce nad Nisou i od Liberce. Hlídky zůstávají ale na místě kvůli dohledu, potvrdil regionální policejní mluvčí Vojtěch Robovský. Starosta obce Petr Holub (SLK) uvedl, že parkovací kapacity jsou v neděli dostačující. Policie v neděli také reguluje provoz ve směru k horskému středisku Pustevny v Beskydech.

Příjezdy do Bedřichova zavřela dopravní policie i v sobotu, kdy byly kvůli autům běžkařů silnice nepropustné. Policie v sobotu obec znovu otevřela okolo 16:00 s apelem na řidiče, aby respektovali dopravní značení a omezení.

„Musím říct, že policie v neděli zareagovala mnohem lépe, jsou tu už od rána od 7:00,“ uvedl Holub. Podle něj je v obci obdobný počet lidí jako v sobotu, jejich koordinování se ale daří lépe. V 10:00 hodin pak uvedl, že lidé z obce odjíždějí a výrazně jich ubylo.

Aktuální opatření proti šíření koronaviru sice zakazují provoz lyžařských vleků, lidé po celé republice ale i tak míří do hor, třeba na běžky, sáňkovat nebo na procházku.

Robovský ráno uvedl, že byla před půl osmou uzavřena komunikace z Jablonce nad Nisou (Ostrý roh), ve směru na Hrabětice a Bedřichov. Úsek Liberec - Česká chalupa byl uzavřen krátce po nedělní osmé hodině.

„Opět apelujeme na návštěvníky horských oblastí Libereckého kraje, aby parkovali na místech k tomu určených, respektovali dopravní značení a řídili se pokyny zasahujících policistů,“ řekl mluvčí. Dodal, že hlídky dopravní policie budou celý den dbát na plynulost provozu, bezpečnost i na veřejný pořádek. 

Z webkamer, které jsou umístěny u parkovacích ploch, je patrné, že se v neděli na bežky znovu vydaly stovky a možná i tisíce lidí. Situace na parkovištích je klidná, auta nejsou v kolonách a neblokují odjíždějící sportovce. 

Provoz ve směru na Pustevny v Beskydech reguluje policie

Policie v neděli reguluje rovněž provoz ve směru k horskému středisku Pustevny v Beskydech. V sobotu musela kvůli náporu návštěvníků a přeplněnému parkovišti uzavřít silnici třetí třídy, která do střediska vede z rozhraní Prostřední Bečvy a Horní Bečvy na Vsetínsku. V neděli zatím zůstává silnice průjezdná, parkoviště se však znovu postupně plní auty, potvrdila dopoledne policejní mluvčí Simona Kyšnerová.

Na místě je podle ní dopravní i pořádková hlídka policie. „Pořádková hlídka stojí u Prostřední Bečvy a reguluje provoz na základě informací, které dostává jak od dopravní hlídky, tak od provozovatele parkoviště na Pustevnách. Pro nás je důležité, aby nestála vozidla na cestě a aby to bylo průjezdné. Zatím je však situace lepší než v sobotu,“ uvedla mluvčí.

Podle údajů dostupných na webových stránkách obce Prostřední Bečva nabízelo v neděli před 11:00 parkoviště na Pustevnách ještě 76 volných míst pro osobní auta. Pokud by se zcela zaplnilo, je policie podle Kyšnerové připravena řídit provoz kyvadlově. Nahoru do střediska by v takovém případě pouštěla osobní auta až poté, co se na parkovišti díky odjíždějícím vozidlům uvolní místo. Provoz autobusů by zůstal zachován.

Problémy v dopravě byly v okolí Pusteven i v předchozích volných dnech letošní zimy. Dopravně přetížené jsou dlouhodobě. Oblíbené horské středisko je nejčastějším výchozím místem pro výstupy na vrcholek Radhoště. V zimě nabízí také trasy pro běžecké lyžování. Kromě pěších túr se na Pustevny dá dostat právě po silnici z Horní Bečvy nebo lanovkou z Trojanovic na Novojičínsku.

Na Šumavě strážci parku rozdávali neukázněným turistům vysoké pokuty

Na Šumavě, kde v týdnu napadl sníh a začaly se udržovat první stopy pro běžkaře, bylo i o tomto víkendu velmi rušno. Zamířily sem tisíce turistů. Většina se podle Dvořáka chovala slušně, někteří ale porušovali zákazy a několik jich vstoupilo i na zamrzlá ledovcová jezera. Těm pak strážci vyměřili až pětitisícové pokuty, potrvdil mluvčí parku Jan Dvořák.

Bylo jich ale méně než minulý víkend, kdy se lidé v národní přírodní rezervaci, kde je vstup mimo značené cesty zakázán, na jezerech klouzali i bruslili ve velkém.

Největší nápor turistů byl podle Dvořáka o víkendu v okolí Modravy, Prášil či Kvildy. „Velká spousta lidí přišla také například na Plešné jezero v jižní části Šumavy. V sobotu jich tam bylo přes dvě stě, to je zhruba polovina nejvyšší návštěvnosti v top letní sezoně,“ řekl Dvořák. Strážci parku podle něj kontrolovali i jiná místa a udělili další pokuty, například tisíc korun za nepovolené vypuštění dronu.

Situaci na horách monitorovala o víkendu také policie. Podle její plzeňské mluvčí Michaely Raindlové byla parkoviště v zimních střediscích plná. Policie ale nemusela uzavřít žádné příjezdové cesty jako v jiných pohořích, nezjistila ani závažnější prohřešky, dodala mluvčí.