Policie otevřela příjezd k Bedřichovu zavřený kvůli běžkařům. Horská střediska v sobotu čelila náporu

Zimní areály čelily náporu turistů (zdroj: ČT24)

Policie v sobotu na několik hodin uzavřela všechny příjezdové silnice do Bedřichova na Jablonecku po náporu běžkařů. Kvůli jejich autům byly komunikace nepropustné. Na místě řídili provoz dopravní policisté. Silnice se opět otevřela okolo 16:00 s apelem na řidiče, aby respektovali dopravní značení a omezení, informoval regionální mluvčí policie Vojtěch Robovský. Zavřená dále ale zůstává do neděle kvůli dopravnímu kolapsu silnice na Pustevny v Beskydech. A i další zimní areály čelily během soboty náporu turistů.

„Upozorňujeme občany mířící do horských oblastí Libereckého kraje na povinnost respektování dopravních značení a omezení. Zároveň návštěvníky žádáme o ukázněnost a dodržování vládních opatření,“ uvedl Robovský. Dodal, že policie bude na bezpečnost a plynulost provozu v horských oblastech dohlížet i v následujících dnech.

Starosta Bedřichova ráno uvedl, že oproti předchozím rokům je rozdíl v tom, že parkoviště se plní už od sedmi ráno.

„Bývalo zvykem, že se naplnila až kolem deváté, dnes se tak stalo už zhruba v osm. Za hlavní kolaps nemůže ale kapacita parkovišť, spíše neukázněnost řidičů. Problém je, že se chtějí dostat na parkoviště blízko magistrále, a tak ucpali dopravu. Průjezdnost do Bedřichova není široká, jsou tam úzké silnice, a když tam zastaví pět, šest, deset aut, zastaví se průjezdnost. Proto jsme byli nuceni povolat Policii ČR, aby konala a zastavila dopravu,“ řekl v sobotu České televizi starosta.

Policie tak během dne na nezbytně nutnou dobu uzavřela veškeré komunikace, z obce šlo ale odjet.  

Řidiči podle starosty nedodržovali pokyny parkovací služby a chtěli parkovat tam, kde začíná lyžařská stopa. „Je potřeba projet dál, tam, kam jim ukazují, a zaparkovat,“ zdůraznil Holub. Dodal, že pak běžkaři musejí ke stopě dojít s vybavením v ruce zhruba kilometr.  

Jeden z běžkařů během dne potvrdil, že na místě byla souvislá řada běžkařů od Bedřichova přes Novou louku po Hřebínek, což je zhruba pětikilometrový úsek. „Jsou tam tisíce běžkařů,“ uvedl. Dodal, že stopy jsou plné.

Aktuální opatření proti šíření koronaviru zakazují provoz lyžařských vleků, lidé proto do hor zamířili se sáňkami nebo vyrazili na túry či běžky. Většinou přijížděli ale jednotlivci. Pokud se někde podle starosty objevily početnější skupiny, šlo o rodinné příslušníky, kteří vyrazili společně. Vládní opatření lidé však dodržovali, uvedl. 

V minulých letech se stávalo pětkrát až desetkrát za zimu, že se obec musela kvůli zácpám na silnicích uzavřít a dopravu řídili policisté.

Zavřená zůstává silnice na Pustevny v Beskydech

Policie uzavřela také silnici třetí třídy do horského střediska Pustevny v Beskydech. Na místě nastal ráno dopravní kolaps. Silnici III/4837, která na Pustevny vede z rozhraní katastrů Prostřední Bečvy a Horní Bečvy na Vsetínsku, zablokovala auta návštěvníků. Policisté nahoru pouštějí pouze autobusy, potvrdil policejní mluvčí Petr Jaroš.

„Na Pustevnách je přeplněné parkoviště, dopravu řídí naše hlídky. Podle předpokladů lidé opět vyrazili do hor,“ uvedl mluvčí. Podobná situace podle něj nastala i v souvislosti s vládními opatřeními také o minulém víkendu. Uzavírka téměř deset kilometrů dlouhé silnice pro osobní automobily by měla trvat až do nedělního podvečera.

Dopravně přetížené jsou Pustevny dlouhodobě. Oblíbené horské středisko je nejčastějším výchozím místem pro výstupy na vrcholek Radhoště. V zimě nabízí také trasy pro běžecké lyžování. Kromě pěších túr se na Pustevny dá dostat právě po silnici z Horní Bečvy nebo lanovkou z Trojanovic na Novojičínsku.

Parkovací místa se rychle plnila i v dalších areálech

Zvýšenou návštěvnost horských lokalit a s tím související dopravní komplikace museli dnes policisté řešit také na Šumpersku a Jesenicku. „Nápory milovníků zimních sportů mnohdy ochromí provoz na vytížených komunikacích, proto apelujeme na řidiče, aby svým nevhodným parkováním neohrožovali bezpečnost a plynulost silničního provozu, neparkovali v místech a lesních úsecích, kde je to zakázáno, a umožnili plynulý průjezd vozidlům zimní údržby,“ uvedla policejní mluvčí Jiřina Vybíhalová.

V sobotu dopoledne policisté usměrňovali provoz například v okolí Skřítku u Sobotína na Šumpersku, kde podle mluvčí houstla doprava kvůli nájezdu běžkařů.

Podobně také museli policisté regulovat dopravu během dne rovněž na parkovištích oblíbených areálů v Krkonoších a Orlických horách. Turisté zaplnili parkovací kapacity například ve Špindlerově Mlýně a Janských Lázních, stejně jako v dalších střediscích. Podle Ziny Plchové ze SkiResortu Černá hora – Pec se ale situace s parkováním nevymyká obvyklému stavu za běžné sezony, kdy lidé přijíždějící na sjezdovky zaplní parkoviště už před desátou hodinou.

Mnoho lidí zamířilo  v sobotu také do Skiareálu Lipno, přestože středisko je kvůli vládnímu nařízení zavřené. Lidé využívali sjezdovky pro sáňkování, bobování nebo skialpinismus, podobně jako v dalších areálech. Běžkaři vyrazili na upravené stopy v okolí Frymburku.

Množství lidí bylo i v Hostýnských vrších, mnozí z nich vyrazili za sněhem a slunečným počasím do tamního horského střediska Troják. Další lidé zamířili pěšky k nedaleké rozhledně Maruška. Auta návštěvníků ale zcela zaplnila parkoviště poblíž lyžařského areálu, někteří z nich proto vozy odstavovali i podél silnice.