Unikátní technologie umožní digitalizaci starých rukopisů

Technologie vědců z VUT umožní digitalizaci rukopisů (zdroj: ČT24)

Zápisky a deníky z první světové války budou k dispozici on-line. Uchovat obsah starých rukopisů, dokud je ještě lze přečíst, historikům pomůže projekt vědců z brněnského Vysokého učení technického (VUT) nazvaný PERO. Ten dokáže ručně psané dokumenty převést do textu.

Díky projektu odborníků z VUT bude brzy možné pracovat s rukopisy i na dálku. „Ta úloha je jednoduchá. Vyřízne se řádek textu jako taková úzká nudle a úkolem neuronové sítě je říci, jaká písmenka na ní jsou,“ popsal fungování systému Michal Hradiš z Fakulty informačních technologií Vysokého učení technického v Brně.

Technologii už využívají ve Vojenském historickém archivu. Digitalizují tam zápisníky z první světové války. Mezi nimi například deník legionáře Rudolfa Kobiána z Prahy. „Bolševici táhnou na Kyjev, chtějí pokořit Ukrajinu. Nastanou nám těžké doby,“ píše se v něm.

Více než sto let staré vzpomínky tak budou zdarma dostupné on-line. „Budou fulltextově prohledávatelné a umožní i lokalizaci jednotlivých výrazů,“ upřesnil Tomáš Kykal z Vojenského historického ústavu.

Rychlost a málo chyb

Podle historiků je výjimečná rychlost a nízká chybovost překladu. Ta se u ručně psaných textů pohybuje kolem tří procent. „Rozpoznání tří stránek, které jsme nahráli na server, trvá 10 až 15 vteřin,“ dodal Kykal.

„Je jednoduché udělat samořiditelné auto, které jezdí po silnici. Stejně tak je jednoduché vymyslet systém, který detekuje řádky textu a čte ho,“ poznamenal Hradiš. Problém je podle něj to, aby systém fungoval vždy.

S tím mohou pomoci i zájemci přímo na stránkách projektu PERO. Stačí, když do databáze přidají svůj rukopis. Spolupráci nabízí i Vojenský historický ústav. Ten veřejnosti nabídne v rámci projektu EGO DOK zdarma digitalizaci jejich dokumentů z první světové války.