Případ zakázky na elektronické dálniční známky policie odložila, její rozhodnutí přezkoumává státní zástupce

Policie odložila případ zakázky na elektronické dálniční známky, kvůli které ve funkci v lednu skončil tehdejší ministr dopravy Vladimír Kremlík (za ANO). Rozhodnutí policie ale ještě může zvrátit státní zástupce, který postup kriminalistů přezkoumává. Na dotaz ČT to uvedl státní zástupce Marek Bodlák z Vrchního státního zastupitelství v Praze, který na případ dohlíží. Zakázka zadaná bez otevřené soutěže vyvolala na počátku roku vlnu kritiky. A to jak kvůli způsobu jejího přidělení, tak kvůli její stamilionové ceně.

„Věc byla policejním orgánem odložena. Spisový materiál dosud nebyl kompletně přezkoumán,“ uvedl Bodlák.

Kauza se zakázkou na elektronické dálniční známky začala zabývat v polovině ledna poté, co Státní fond dopravní infrastruktury (SFDI) oznámil, že IT systém k elektronickým vinětám zajistí společnost Asseco Central Europe za 401 milionů korun bez DPH. Systém měl zahrnovat mimo jiné e-shop a mobilní aplikaci.

Zakázka bez soutěže

Zakázka vyvolala velkou vlnu kritiky z řad odborníků, opozice i premiéra Andreje Babiše (ANO). A to především kvůli způsobu jejího přidělení, kdy byla zadána bez výběrového řízení, ale také kvůli její vysoké ceně.

Babiš následně odvolal tehdejšího ministra dopravy Vladimíra Kremlíka (za ANO) a nový ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO) se s firmou domluvil na zrušení bez sankcí pro stát. Premiér se navíc koncem ledna obrátil na policii a podal trestní oznámení. Právě na základě oznámení od Úřadu vlády začali kriminalisté případ prověřovat. Podle Babiše byla zakázka předražená a SFDI o ní vládu neinformoval.

SFDI pro zadání zakázky oslovil bez otevřené soutěže pět vybraných firem, které splňovaly jeho podmínky. Následně byla podle fondu vybrána cenově nejnižší nabídka, kterou poskytla Asseco Central Europe.

Prodej nových známek začne v prosinci

Stát nakonec kromě původní soutěže na provozovatele IT systému zastavil také všechny další návazné tendry. Ministerstvo dopravy poté zakázku zadalo za 128 milionů korun státnímu podniku Cendis. Společnost navíc převzala i roli supervizora mýta za 27 milionů korun, což je o 188 milionů méně, než za kolik stát původně zakázku vysoutěžil.

Prodej nových elektronických dálničních známek začne v prosinci. Řidiči si je budou moci koupit na internetu, na pobočkách pošty a vybraných čerpacích stanicích.