Milion chvilek pro demokracii demonstroval on-line, promluvili zástupci opozice

V předvečer sedmnáctého listopadu uspořádal spolek Milion chvilek virtuální demonstraci. Protiepidemická opatření akci omezila právě na internetové prostředí. Loni touto dobou byli lidé na Letné, zahájení letošního protestu podle organizátorů v úvodu sledovaly tisíce lidí. Spolek chce přispět k vítězství nynější demokratické opozice v příštích sněmovních volbách.

Spolek by chtěl odchod hnutí ANO a premiéra Andreje Babiše, kterého viní z arogance a střetu zájmů. Úspěch opozice hodlá podpořit vlastními akcemi a projekty. 

„Rok 2019 byl rokem protestů, 2020 zase rokem krize, rok 2021 ale bude rokem změny a nové naděje. Současná pandemická krize odhalila zároveň hlubokou krizi politickou. Je potřeba napnout všechny síly k tomu, aby ve sněmovních volbách skutečně ke změně došlo. Demokratické strany musí zvítězit,“ uvedl předseda spolku Milion chvilek Benjamin Roll.

Premiérův střet zájmů ve vztahu k holdingu Agrofert, který podle Rolla čerpá od státu 150 milionů korun měsíčně, potvrdila Evropská komise, řekl šéf spolku. Sám premiér obvinění ze střetu zájmů dlouhodobě odmítá a označuje ho za politickou záležitost.

Podle Rolla během koronavirové krize opakovaně selhal Babišův autoritářský přístup, vláda selhávala v přijímání protiepidemických opatření.

Závažné ohrožení podle Rolla představuje také zneužívání moci prezidentem Milošem Zemanem a jeho týmem, ať už kvůli dostavbě Jaderné elektrárny Dukovany, nebo prosazováním kanálu Dunaj–Odra–Labe.

Bývalá místopředsedkyně Poslanecké sněmovny a senátorka ODS Miroslava Němcová zdůraznila, že je třeba za rok namísto firemního pojetí státu obnovit stát, který se bude opírat o svobodu a demokracii. Podle předsedkyně TOP 09 Markéty Pekarové Adamové je třeba usilovat o stát, který občany podporuje a neomezuje. Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka poukázal na předvolební spojenectví s ODS a TOP 09, k čemuž spolek před rokem vyzýval.

Demonstrace se s ohledem na protiepidemická opatření nekonala na pražské Letné, kam loni v červnu přišlo podle spolku na čtvrt milionu lidí, ale prostřednictvím Facebooku a YouTube. Dějištěm bylo pódium v pražském Lucerna Music Baru, na které organizátoři pozvali pamětníky událostí z listopadu 1989 i představitele nynějších opozičních stran. Do programu se zapojili i diváci komentáři pod streamovaným videem nebo vzkazy přes SMS bránu.