Prezident Zeman v projevu podpořil Prymulu a vyzval k nošení roušek

Mimořádný projev prezidenta Miloše Zemana k aktuální situaci kolem koronaviru (zdroj: ČT24)

Prezident republiky Miloš Zeman poděkoval zdravotníkům a vyzval k nošení roušek. Kritický byl k lidem, kteří se proti opatřením proti koronaviru vymezovali a podpořil ministra zdravotnictví Romana Prymulu (za ANO) a postup vlády. Prezident v pátek večer vystoupil s mimořádným projevem k národu, třetím v průběhu pandemie covidu-19. Rozhodl se přednést jej na závěr pracovního týdne, během kterého začala v Česku platit přísná opatření, která mají omezit šíření nového typu koronaviru. Nákaza se šíří stále rychleji, ve středu a ve čtvrtek se prokázala vždy více než u devíti tisíc lidí.

„Jsme v situaci, kdy o lidské životy bojují naši zdravotníci a já bych jim chtěl vyjádřit úctu, obdiv a poděkování. Ale o lidské životy může bojovat každý z nás. Máme k dispozici jenom jednu jedinou zbraň, protože vakcína ještě neexistuje. Touto zbraní je malý kousek látky, který si pověsíme na obličej a který nás ochrání před nákazou a naopak my chráníme druhé před nákazou,“ řekl Miloš Zeman v pátečním projevu.

Odpůrce roušek hlava státu kritizovala. „Nenechte se svést lidmi, kteří sice o epidemii vůbec nic nevědí, ale kvůli mediální pozornosti jsou ochotni říkat věci, které poškozují naši společnost. Mám tím samozřejmě na mysli takzvané antirouškaře, ale i další, zubaře, kardiology, zpěváky,“ řekl Zeman.

Prezident zdůraznil, že požádal ministra vnitra Jana Hamáčka (ČSSD), aby se zasadil o to, aby policie nenošení roušek tam, kde jsou povinné, pokutovala. Vlády a jejích opatření se prezident zastal, ačkoli výhradu měl. „Myslím, že někdy mohla být lépe komunikována,“ poznamenal.

Jmenovitě vyzdvihl ministra zdravotnictví Romana Prymulu, kterého označil za „vítěze nad první vlnou“. Věří, že se mu podaří zvítězit i nad druhou vlnou.  

Šíření pandemie v Česku výrazně zrychluje. Minulý týden ve středu a ve čtvrtek přibylo každý den přes pět tisíc lidí s potvrzenou nákazou koronavirem, v pátek a úterý – po víkendovém a pondělním poklesu způsobeném menším počtem provedených testů – již přes osm tisíc a ve středu a ve čtvrtek přes devět tisíc. Plní se i nemocnice, s covidem-19 jsou hospitalizovány zhruba tři tisíce pacientů a denně umírají desítky infikovaných. Zatím nejhůře bylo v pondělí 12. října, kdy zemřelo 63 pacientů.

Na narůstající počty nakažených, hospitalizovaných i mrtvých prezident ve svém projevu poukázal. Označil to za nesmírnou ztrátu pro českou společnost i pro rodiny těch, kdo zemřeli.

„Až usedne prach na bojišti, až tato epidemie odejde, jako až dosud odešly všechny epidemie, budeme sčítat zisky a ztráty. Dělejme vše pro to, abychom touto zkouškou vyšli se ctí, nikoli zbabělostí, nikoli pohodlností, ale odpovědností vůči sobě i vůči druhým,“ uzavřel Miloš Zeman.

Prezident republiky vystoupil během první vlny pandemie se dvěma projevy. První měl 19. března, tedy tři dny poté, co vláda zpřísnila tehdy platná opatření a rozhodla o omezení volného pohybu osob. Krátký projev přednesl zhruba o měsíc později o Velikonocích, vyzval k solidaritě a sounáležitosti, řekl, že je společnost zraněná. Kromě omezení volného pohybu byly tehdy uzavřené školy a restaurace, ale i některé podniky a také státní hranice.