Těsný souboj v Karviné ovládl Ondřej Feber z ANO. Zvítězil o 84 hlasů

Senátorem v karvinském senátním obvodu bude Ondřej Feber z hnutí ANO, který ve druhém kole senátních voleb porazil stávajícího karvinského senátora Radka Sušila z ČSSD o pouhých 84 hlasů. Feber ve druhém kole získal 50,62 procenta a celkově 3412 platných hlasů, Sušil pak 49,37 procenta a 3328 hlasů.

Podle Febera měla na velmi těsný výsledek vliv současná epidemická situace a nízká volební účast. „Lidé byli opatrní, mnozí nešli k volbám a ti, kteří šli, byli už od začátku přesvědčeni pro toho, koho budou volit,“ řekl Feber, který je dlouholetým starostou dvoutisícové obce Stonava.

Uvedl, že pro region udělá všechno, tak jak sliboval. „Konkrétně mě zajímá ministerstvo průmyslu, protože se tady jedná o útlum našich dolů a s tím souvisí i sociální záležitosti našich horníků a nejen horníků, ale i spolupracujících osob, a o to se musíme postarat,“ upřesnil. 

Ondřej Feber bude jediným novým senátorem za hnutí ANO. Ve 2. kole mělo přitom osm kandidátů. Narodil se ve Stonavě. Vystudoval Vysokou školu dopravní v Žilině a absolvoval postgraduální studium na Vysoké škole báňské. Do roku 1990 následně pracoval v dole Československé armády v Karviné jako důlní technik.

Jeho politická kariéra začala hned po revoluci v roce 1990, kdy jej obyvatelé Stonavy poprvé zvolili starostou. Svůj post později sedmkrát obhájil. V roce 2000 se pak stal poprvé senátorem za okolní karvinské obce. V horní komoře byl místopředsedou ústavně-právního výboru.

V dalších volbách v roce 2006 se již jako bezpartijní neúspěšně pokusil o znovuzvolení, mandát zkoušel obhájit ještě v roce 2008. O rok později vstoupil do SPOZ, členem hnutí ANO je od roku 2011. V letech 2010 a 2017 neúspěšně kandidoval do Poslanecké sněmovny.

V 1. kole získal Feber 26,12 procenta hlasů, druhý Sušil 14,88 procenta hlasů. V obvodu Karviná usilovalo letos o senátorský post 13 kandidátů. Na třetím místě v něm skončil Radim Kravčík (za Piráty) s 10,94 procenta hlasů. Čtvrtý v pořadí pak Miroslav Chlubna (NEZÁVISLÍ) s 9,75 procenta hlasů. Pátou příčku obsadila Zdena Černínová (za KSČM), volilo ji 8,67 procenta lidí. Šestý je Marian Lebiedzik (za DV 2016) se 7,51 procenta a sedmá Naděžda Franková (SPD) dostala 7,35 procenta hlasů. Na osmém místě skončil Radomír Prus (nezávislý) s 5,22 procenta hlasů. Devátý skončil Daniel Placzek (za Trikolóru) se 3,66 procenta. Desátý je Lubomír Kuznik (za VOK), volilo ho 2,93 procenta voličů.

Historie senátních soubojů v obvodě Karviná

Karviná podruhé za sebou zažila v senátorském duelu bitvu mezi sociální demokracií a hnutím ANO. Stejně jako před šesti lety totiž postoupili do druhého kola zástupci právě těchto stran.

V roce 2014 se o místo v Senátu utkal Radek Sušil (ČSSD) a Martin Gebauer (ANO). Dva lékaři, které od sebe v prvním kole dělilo téměř tři a půl tisíce hlasů. Vítěz prvního kola byl tehdy právě Sušil. Ve druhém kole dokázal Gebauer náskok svého soka stáhnout, ale na senátorský post to nestačilo. Sušil pozici získanou v roce 2008 obhájil.