Restaurace a bary budou muset zavírat o půlnoci, oznámil Vojtěch

Brífink Ministerstva zdravotnictví k hodnocení vývoje pandemie covidu-19 (zdroj: ČT24)

Epidemie nemoci covid-19 v Česku nabrala na síle, republikový semafor se zřejmě už o víkendu zbarví do zelena. Na tiskové konferenci to oznámil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO) a šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislav Dušek. Od půlnoci z pátku na sobotu se proto musí plošně zavřít noční provozy barů a restaurací, roušky budou od pátku nově povinné i ve školních třídách, s výjimkou prvního stupně. Další opatření ministr nevyloučil. Kraje volají po zřízení Ústředního krizového štábu.

On-line přenos

Šíření koronaviru - září

  • 21:38
    Česko

    V Jihočeském kraji zemřeli za posledních 24 hodin tři lidé s covidem-19. Podle ředitelky krajské hygienické stanice Kvetoslavy Kotrbové byli všichni ve věku nad 70 let.

  • 20:35
    Česko

    Možnost nadále pokračovat v soutěžních zápasech, i když na příští dva týdny bez diváků v hledištích, přivítali v současné těžké době koronavirové pandemie zástupci basketbalu, volejbalu i florbalu. Upozornili však, že propad příjmů ze vstupného zhorší ekonomickou situaci klubů.

  • 20:00
    Česko

    Počet žáků a učitelů s covidem je teď třikrát vyšší než 11. září. Nákaza se k 25. září potvrdila u 1962 z nich, dotkla se 435 škol, uvedlo ministerstvo zdravotnictví.

„Epidemiologická situace není dobrá, epidemie nabírá na síle,“ prohlásil ministr zdravotnictví Adam Vojtěch (za ANO). „Pokud nepřijmeme další preventivní opatření, situace se bude zhoršovat. Lock-down v tuto chvíli neplánujeme. Musíme ale přijmout určitá opatření, která budou cílit na nejvíce riziková místa.“

„Epidemie od 1. 9. nabrala na rychlosti a změnila podobu šíření, nejsou to jasně ohraničené klastry, jak to bylo v létě. Je objektivní realitou, že máme v republice velké riziko exponenciálního šíření,“ doplnil šéf ÚZIS Ladislav Dušek. Ministerstvo zdravotnictví proto ohlásilo novou sadu opatření, která mají šíření nákazy zpomalit.

Noc se zavřenými bary, výuka v rouškách

Od pátku budou povinné roušky ve všech školních prostorách včetně tříd. Jedinou výjimku má první stupeň základních škol. „Povinnost bude nově platit pro třídy v průběhu výuky,“ oznámil ministr s tím, že opatření konzultoval i se školským resortem. Po zavedení povinných roušek ve školách už dopoledne volala Praha, jejíž vedení o této možnosti jednalo i s pražskou hygieničkou Zdeňkou Jágrovou.

Od pátečních 18:00 zakáže ministerstvo zdravotnictví vnitřní hromadné akce na stání pro více než deset lidí. Výjimku mají výstavy, trhy a podobné akce. Na akcích k sezení budou muset být vstupenky prodávané na konkrétní místo. „V tuto chvíli je naší prioritou zastavit počínající exponenciální nárůst pozitivních případů. Nemohu však vyloučit další opatření,“ uvedl ministr Vojtěch.

Od půlnoci z pátku na sobotu se také „zakazuje přítomnost veřejnosti v provozovnách stravovacích služeb mezi půlnocí a šestou hodinou ranní.“ Na jaře toto opatření předcházelo úplnému uzavření restaurací, k tomu se ministerstvo nyní uchýlit nechce, podle Vojtěcha je ale třeba reagovat na to, že bary a restaurace jsou provozy, kde se nejvíce setkávají mladí – a právě lidé mezi 20 a 29 lety v současnosti představují dominantní skupinu, ve které se šíří nákaza.

„Víme, že s narůstajícím časem a tím, jak člověk konzumuje alkohol, se zodpovědnost a bariérová opatření uvolňují,“ podotýká vakcinolog Roman Chlíbek.

Události: Koronavirus v Česku (zdroj: ČT24)

Už od čtvrtka 10. září platí v celém Česku povinnost nosit roušku ve vnitřních prostorách budov. Ministerstvo zdravotnictví zároveň vyzvalo občany k dodržování základních hygienických pravidel pod zkratkou 3R (roušky, umyté ruce, dvoumetrové rozestupy). Šéf resortu pak apeloval na jednotlivce i firmy, aby omezili setkávání, večírky a team-buildingy.

Hygienici v metropoli rovněž hodlají nařídit povinnost nosit roušky při venkovních akcích nad 100 lidí. Na čtvrtečním jednání pražských zastupitelů to řekla ředitelka pražské hygieny Zdeňka Jágrová. Podle ministra podobné nařízení zvažují i další regiony a mohlo by být i plošné.

Dva tisíce nových případů za den

Ministerská opatření reagují na zneklidňující statistiky z poslední doby. Počty nakažených rekordně rostou už druhý týden, minulý týden v úterý denní přírůstek poprvé překonal tisícovku, tuto středu poprvé překročil hranici dvou tisíc. Podle posledních dat ministerstva zdravotnictví je aktuálně nemocí covid-19 nakaženo 18 930 lidí. Ve středu testy nemoc potvrdily u 2139 lidí, což je o 464 více než v úterý. Do čtvrteční 18. hodiny testy prokázaly covid u 1710 lidí.

V nemocnicích leží podle aktuálních statistik 413 lidí, s nemocí dosud zemřelo 488 pacientů. Pacientů v těžkém stavu za poslední týden přibylo o více než čtvrtinu. Nemocnice podle pondělního vyjádření ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) zvládnou násobně víc pacientů s covidem-19 než nyní, a to i vážných případů.

Regionální semafor rizika nákazy koronavirem
Zdroj: ÚZIS

V absolutních číslech vykazují české statistiky stejný přírůstek nemocných jako u osmkrát většího Německa (2139 českých ku 2194 německým případům); při přepočtu počtu nově nakažených na sto tisíc obyvatel, což je běžný ukazatel, s nímž evropské země v době pandemie pracují, je česká bilance oproti té německé osminásobná (200 ku 26,4) a vysoce převyšuje i sousední Rakousko (86,7), Slovensko (16,9) a Polsko (15,8).

Nákaza se nejvíc šíří v Praze a okolí

Nejvýrazněji se nyní nákaza šíří v Praze a v přilehlých středočeských okresech, ale také na Kroměřížsku, jižním Plzeňsku, Uherskohradišťsku a Chebsku. V Praze hygienici za posledních sedm dní potvrdili 155 případů v přepočtu na 100 tisíc obyvatel, následuje Kroměřížsko se 150 případy, Praha-východ se 135 případy a Berounsko s téměř 133 případy na 100 tisíc obyvatel. 

Dle republikového semaforu ministerstva zdravotnictví je ve druhém stupni rizika nákazy jedenáct regionů. Proti minulému týdnu jich přibylo pět. Oranžová je tak Praha, většina Středočeského kraje, okres Uherské Hradiště a nově Chebsko. Většina Česka je v prvním, zeleném stupni rizika. Bílých okresů bez rizika zůstalo 13, červený zatím není žádný okres.

„Je objektivní realitou, že máme v republice velké riziko exponenciálního šíření. Aktuální reprodukční číslo je 1,6,“ konstatoval šéf ÚZIS Dušek. Dle Vojtěcha je pravděpodobné, že od pátku bude většina okresů na semaforu, který označuje regiony podle rizika nákazy covidem-19, v zelené barvě. Tento první stupeň znamená výskyt lokálních ohnisek a sporadické komunitní přenosy.

Epidemie je podle něj stále zvládnutelná, dají se ale očekávat rostoucí počty lidí, kteří budou potřebovat hospitalizaci – a to i přesto, že se nemoc podle doktorů chová stejně jako v létě a že většina nakažených hlásí jen mírný průběh, nebo jsou bez příznaku. Za pozitivní pak Dušek označuje to, že ohrožená skupina lidí nad 75 let se na počtech nemocných podílí jen pěti procenty a před covidem-19 se ji tak zatím daří uchránit. 

Obnovte krizový štáb, apelují na kabinet hejtmani

Asociace krajů vyzývá vládu, aby kvůli epidemické situaci obnovila Ústřední krizový štáb. Místopředseda asociace a hejtman Vysočiny Jiří Běhounek (za ČSSD) upozorňuje, že modely a predikce, které zástupcům regionů prezentoval ministr Vojtěch, nevypadají dobře.

„Nejsou vůbec příznivé a někteří hejtmani přišli s návrhem, že by se měly začít řešit záležitosti krizového řízení. Vyústilo to v návrh na obnovení činnosti krizového štábu a deset hejtmanů hlasovalo pro, tři se zdrželi,“ popisuje Běhounek. Ministr zdravotnictví podle jeho slov během jednání na návrh nijak nereagoval.

Na zřízení krizového štábu se naposledy neshodla vláda v pondělí, podle vicepremiéra Jana Hamáčka (ČSSD) narazili sociální demokraté na nesouhlas koaličního partnera –⁠ hnutí ANO. Babiš v pondělí uvedl, že svolání štábu „není na stole“, protože funguje rada pro zdravotní rizika, ve které jsou zastoupeni všichni zainteresovaní ministři.

Nová eRouška ke stažení od pátku

K efektivnějšímu boji se šířením nákazy má podle ministerstva zdravotnictví posloužit nová verze aplikace eRouška, která odstartuje v pátek. „Od zítřka ji bude možné stáhnout si pro všechny typy informačních systémů v rámci mobilních telefonů. Je to pro nás velmi důležitý nástroj, abychom co nejrychleji dali informaci lidem, kteří se setkali s pozitivním případem,“ oznámil ministr.

Nová eRouška funguje tak, že pokud je člověk pozitivně testovaný a má aplikaci, dostane od hygieniků unikátní kód, který po zadání umožní rozeslání varování na všechna zařízení, která telefon ve své blízkosti zaznamenal.

Lidé dostanou varování, že se vyskytovali v blízkosti nakaženého podle stanovených parametrů (vzdálenost do dvou metrů a čas patnáct minut), a návod, jak mají postupovat dále. Nebudou ale znát identitu nakaženého.